Közélet

2016.08.07. 12:38

Búzát adományoztak a rászorulóknak

Címkék#Nagyigmánd

A Magyarok Kenyere program keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében búzaadományokat gyűjtöttek ebben az évben is. Nagyigmándon, Szentirmay Károly udvarán tartották az ünnepséget.

M. K.

Először dr. Korinek László professzor, a program elindítója levelét olvasták fel. Elhangzott, hogy 2016-ban már az egykori Komárom vármegye északi része is összefog, a Felvidéken Gútán rendezik meg az első nagy gyűjtést.

Dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy az összegyűjtött gabonát eljuttatják a Gyermelyi Zrt. malmába, és onnan lisztként indul majd útjára a Kárpát-medence rászorultjaihoz. Az elnök kiemelte, hogy az adományozó gazdatársak egyre nagyobb számban – az idén mintegy félszázan –, egyre nagyobb buzgalommal vesznek részt a programban.

– A mi hazánkban a kenyér mindig az életet jelentette és jelenti ma is. Az új kenyér mindig közösségi nemzeti ünnep volt és az ma is. A mai nap a hála napja. Hálát adunk a termésért, hálát adunk az új kenyérért és köszönetet mondunk mindazoknak, akik munkájukkal a nemzet mindennapi kenyeréhez hozzájárultak – mondta dr. Balogh Zoltán.

A megyei önkormányzat részéről Steindl Balázs alelnök és dr. Veres Zoltán jegyző, valamint dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott, és Éder Tamás, a NAK országos alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Dr. Kancz Csaba beszédében azt hangsúlyozta, bízunk benne, hogy azok az értékrendek, amelyek jelen vannak a magyarság életében több mint ezer éve, továbbra is erények maradnak: akár a keresztény kultúránk, vagy a munka szeretete, becsülete.

A Kocsi Aranykocsi Zrt. 1500 kiló, az ászári Zrt. 480 kiló gabonát ajánlott fel. A gazdák közül a nagyigmándiak – köztük a rendezvénynek helyet adó Szentirmay család tagjai –, voltak a legaktívabbak. Érkezett búza Komárom, Tata, Kisbér és Tatabánya városából, valamint számos faluból – Ászár, Mocsa, Vérteskethely, Bakonyszombathely, Bokod, Szákszend, Tárkány, Csém, Kocs. A gyűjtés augusztus 10-éig tart, várhatóan 7-8 tonna gabona gyűlik össze. Gerecsei Zsolt református lelkipásztor és Simonics Péter, a római katolikus egyház plébánosa megáldotta és megszentelte a terményt illetve az új kenyeret, amelyet Hajduné Farkas Erika nagyigmándi polgármester szegett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!