Közélet

2016.04.13. 18:39

Hit és akarat: Az egykori intézetis cigány kisfiú útja Versaille-ig és haza

Rostás Árpád restaurátorként több, mint 200 kastélyban dolgozott már itthon és külföldön egyaránt. Erős hite viszi előre. Hátrányos helyzetű roma tanulóknak szervezett asztalos és restaurátor előkészítő tanfolyamot Tatabányán. Soha nem akarja elhagyni a cigány társadalmat, nem is tagadja meg származását.

Wágner Zsanett

 A 2015/16-os tanévben elindult egy asztalos és restaurátor előkészítő tanfolyam a hátrányos helyzetű cigány tanulókat nevelő megyeszékhelyi iskolában, a Rostás Katedrális Alapítvány szervezésében, hetedikes és nyolcadikos gyermek részvételével és Papp Kinga restaurátor szakmai vezetésével.

" data-width="650" data-show-text="false">
">">Rostás Árpád - Származás, hit, akaratRostás Árpád restaurátorként több, mint 200 kastélyban dolgozott már itthon és külföldön egyaránt. Erõs hite viszi elõre. Vallja, hogy van kiút a kilátástalanságból, sok munkával, és szorgalommal boldogulni lehet ezen a földön. Most hátrányos helyzetû roma tanulóknak szervezett asztalos és restaurátor elõkészítõ tanfolyamot Tatabányán. Soha nem akarja elhagyni a cigány társadalmat, nem is tagadja meg származását.

– Mindig segíteni fogok nekik, rajtuk, mert egy vérbõl valók vagyunk. Sokan mondják, van lehetõségük. De esélyük nincs. Pedig õk is ugyanolyan értékes emberek, mint bárki más...- vallja.

Videóriportunkban egy érdekes ember érdekes életét és gondolatait ismerhetik meg!

Posted by Kemma.hu on Mittwoch, 13. April 2016

A programban résztvevő tucatnyi gyermekek tegnapi napja az eddigieknél még érdekesebb volt, hiszen a felsőgallai intézménybe látogatott az alapítvány névadója, Rostás Árpád is, aki a szakma lehető legtöbb csínját-bínját mutatta meg a fiataloknak. Feladatul kapták egy avítt, 1880-as évekből származó tálaló „felújítását”.

Mindezt komoly munka előzte meg. A gyermekek megismerkedtek a fa típusaival, az erezetével, nyomatokat készítettek és művészettörténet órákon ismerkedtek a korstílusokkal és irányzatokkal. Majd gyakorlat következett. Mátyás korabeli (reneszánsz stílusú) maketteket és rönkházak kicsinyített másait készítették el. A munkákból nagy sikerű kiállítás nyílt az elmúlt héten az iskolában, ahol a gyermekek szembesültek a kétkezi munka értékével. A tanév végén játékos vizsgafeladat vár majd rájuk és oklevelet kapnak. Aki pedig továbbtanul és a Fellner-középiskola asztalos szakán helyezkedik el, harminc és ötvenezer forint közötti havi ösztöndíjra számíthat az alapítvány jóvoltából.

Rostás Árpád Magyar Örökség díjas restaurátor, műbútorasztalos önéletrajzi szemelvényekkel indított. 1962-ben született. A cigány kisgyermeket sorsa egyik intézetből a másikba vetette. A nágocsi nevelőotthonban töltötte gyermekévei zömét, itt szeretett bele a fába, majd szülővárosában, Kaposváron sajátította el az asztalosmesterség alapjait. De ennyivel nem érte be, járta az országot, és inasként leste el a tudást az idősebb szakemberektől. Neve akkor lett ismert, mikor a marcali kórház aulájának felújítását, annak méltatlan befejezését Gyarmathy Lívia: A lépcső című filmjében megörökítette (1995).

A film segítségével Rostás Árpád restaurátori tudásának híre külföldre is eljutott, majd több mint 200 kastélyban bizonyíthatta tehetségét.

Árpádot erős hite viszi előre, számára nincs lehetetlen. Legyen az egy menthetetlennek ítélt bútor, vagy egy más számára elképzelhetetlen cél. Munkái mellett mindig fontosnak tartja, hogy tudását továbbadja az utókornak, elsősorban a hozzá hasonló sorból származó gyermekek részére. Táboraiban például több mint 7000 gyermek ismerkedhetett meg az asztalos munka szépségeivel, és látott példát Árpád életén keresztül, hogy van kiút a kilátástalanságból, sok munkával, és szorgalommal boldogulni lehet ezen a földön.

– Az alapítványt azért indítottam el, hogy a hozzám hasonlóknak lehetőséget adjak. Kisgyermek voltam, amikor édesanyám elhagyott és a mai napig ez ad nekem erőt, hogy megmutassam ország-világnak mire vagyok képes. Nehéz volt. Legalább nekik ne legyen – mondta Rostás Árpád.

Hozzátette, ez a sok évvel ezelőtti történet segített neki eldönteni, hogy a cigány társadalmat soha nem hagyja el. – Mindig segíteni fogok nekik, rajtuk, mert egy vérből valók vagyunk. Sokan mondják, van lehetőségük. De esélyük nincs. Pedig ők is ugyanolyan értékes emberek, mint bárki más...

Charlotte Elizabeth Diana hercegnőnek készített bölcsőt
Rostás Árpád vándorasztalos csodálatos neogótikus bölcsőt készített ajándékul Sarolta cambridge-i hercegnő születésnapjára. A bölcső mintegy három hónap alatt készült el, anyaga tölgyfa, 200 éves diófa-borítással, gyönyörű intarzia-faberakással, esztergamunkákkal, faragott, aranyozott kis koronával ékítve, 3000 éves egyiptomi technikával kivitelezve.

Egyik utóbbi munkája során a Somogyvári Széchenyi kastély lépcsőházát az ott élő állami gondozott és sérült gyermekek bevonásával restaurálta. Ezért a munkáért nívódíjat kapott a Rostás Árpád Katedrális Alapítvány.
Az ő kezének köszönhetően maradt fenn az utókornak eredeti pompájában többek közt a versailles-i kastély parkettája, konzolasztala és tükre, itthon az Országház üléstermének bútorai, a Német-Magyar Egyetem mennyezete, a Dohány utcai zsinagóga bútorzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!