Közélet

2016.04.07. 11:36

Egyre több allergiás fordul meg a háziorvosoknál

A mogyoró virágzásával februárban elkezdődött az allergia-szezon, amely a parlagfű pollenjei miatt egészen októberig eltart. Megyénkben sem múlik el hét a szakrendeléseken új betegek jelentkezése nélkül.

W.Zs.

Az idei évben is szokatlanul korán indult a pollenszezon – a mogyoró egyes példányain egész télen lehetett látni friss barkákat, és virágpora ugyan minimális koncentrációban, de folyamatosan jelen volt a levegőben. Jelenleg a természet előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, és megfigyelhető, hogy a korábban virágzó fajok pollenszezonja elhúzódik.

Az Országos Közegészségügyi Központ legfrissebb pollenjelentése alapján most mintegy tízféle allergén növény pollenje fordul elő egyszerre a levegőben. A mogyoró, az éger és a szil pollenszezonja lecsengőben van, de tart még a kőris, a nyárfa, a ciprus- és tiszafafélék, a juhar és a fűz pollenszórása, illetve elkezdődött a gyertyán és a nyír virágzása is. Az arra érzékenyeknél a levegőbe kerülő pollenszemek miatt az allergiás tünetek felerősödhetnek, ezért javasolják a tünetek mérséklése érdekében a terápiás megelőzés megkezdését.

Hazánk lakosságának harminc százaléka szenved allergiás megbetegedésben. A statisztika szerint a légzőszervi allergiával küszködők – pollen, poratka – vannak többségben. Egyesek számára az allergiaszezon csak nyáron, a fűfélék virágzásával indul, általánosságban azonban elmondható, hogy akkor kezdődik, amikor az első pollenek megjelennek. A mogyoró kezd a legkorábban nyílni, ennek pollenje már március elején is okozhat tüneteket. Jelenleg a nyírfa, illetve az egyéb korán virágzók szezonjában vagyunk.

– A 12. heti jelentés alapján a nyárfa virágpora dominált a levegőben, egész héten közepes mennyiségben volt jelen. Még mindig jelentősen mennyiségben vannak jelen a levegőben a mogyoró és a fűz pollenszemei. Az elmúlt hetekben pedig a kőris és a juhar pollenjei is megjelentek és számuk egyre nő. Alacsony koncentrációban előfordult még a levegőben a ciprus és tiszafélék virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony, az Alternariáé és a Cladosporiumé – nyilatkozta lapunknak Barnáné Susa Éva egészségfejlesztő, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

A pollenszezonban jelentkező tüsszögéssel, orrfolyással és köhögéssel járó panaszokat hajlamosak vagyunk félvállról venni. A kezeletlen allergia azonban súlyos problémákat okozhat, sőt idővel asztmává is fajulhat – így mindenképpen érdemes vele orvoshoz fordulni.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy a pollen nem ellenség, hisz a természet része. Szerinte az allergia inkább civilizációs betegség, kétszáz évvel ezelőtt még kutatni sem lehetett volna. Véleménye szerint egészséges környezettel és életmóddal el lehetne kerülni az allergiát.

– Nem a pollen váltja ki az allergiát, hanem mi a rengeteg természetellenes beavatkozásunkkal, és amikor parlagfűpollenről vagy bármiről beszélünk, ez csak a jéghegy csúcsa, ezek csak jelzői annak, hogy teljesen rossz úton járunk. Nem a természetet kell kiirtani, hanem magunknak kellene egy kicsit elgondolkodni – mondta Pós Péter.

Az allergia egy krónikus betegség, melynek - a kellemetlen kísérő tüneteken kívül - idővel súlyosabb szövődményei is kialakulhatnak, ezért érdemes komolyan venni. Az allergiás betegek számára ez az időszak nagyon megterhelő lehet a sokféle allergén együttes jelenléte és a magas pollenkoncentráció értékek miatt. Akik valamelyik tavaszi fa virágporára érzékenyek, készüljenek fel a tavaszi csúcsidőszakra, ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!