Közélet

2015.12.13. 08:47

Hat év után kerülnek helyükre a drága festmények

Címkék#császár

Több mint hat évvel ezelőtt, 2009 júniusának elején lopták el Dorfmeister István osztrák származású, de főleg Magyarországon alkotó mester gyönyörű oltárképeit a császári templomból.

P.P.

A festmények szerencsére előkerültek, de nagyon rossz állapotban. Restaurálásuk után december 19-én áldja meg mind az ötöt eredeti helyükön a győri püspök, Pápai Lajos.

A monumentális főoltári- és a négy mellékoltári olajkép egyaránt a brutális tolvajok zsákmánya lett. A Szent Péter és Pál búcsúját megörökítő épp úgy, mint a Három királyok hódolata, a Magyarok Nagyasszonya, a Golgota-jelenet és Nepomuki Szent János művészi ábrázolása. Eltűnésük – több mint fél évtizeddel ezelőtt – legalább ötvenmilliós kárt jelentett.

Mindezt akkor is Író Sándor plébánostól tudtuk meg, aki most nagy örömmel újságolta, hogy az értékes műalkotások restaurálása után december 19-én, szombaton 10,30-tól áldja meg azokat Pápai Lajos püspök úr.

Bizonyára sokan emlékeznek arra is, hogy a tettesek brutálisan tépték ki a falból a képek kereteit, így azok is megsérültek, majd kivágták belőlük a műalkotásokat. A borzalmas tett – felekezeti hovatartozástól függetlenül – mindenkit megdöbbentett.

A szörnyűséget a gondnok, Sulyok Kálmánné fedezte fel, amikor a mártírhalált halt egykori plébános, Wohlmuth Ferenc szobrának felavatási ünnepsége előtti takarítás miatt ment a templomba. Mivel nyitva volt az ajtó, azt hitte, valamelyik társa megelőzte. Azonnal értesítette a szomszédban dolgozó Bíró Tibor világi elnököt, majd a rendőrséget és az egyházi vezetőket. Már akkor biztosak voltak benne, hogy nem helybéliek a tettesek, s igazuk lett.

A rendőrök kitartó munkájának köszönhetően viszonylag hamar kiderült, hogy a császári képrablás összefügg a székesfehérvári ortodox templom kifosztásával. Mivel a helyszíni szemlét végző szakemberek nagyon jó munkát végeztek,  néhány nappal az elkövetés után már sikerült azonosítani az elkövetőket. Néhányukat el is fogták, de a festmények sokáig nem kerültek elő. Annak ellenére, hogy a rendőrség megfelelő tárgyi és személyi bizonyítékokkal rendelkezett.

A sokak által régóta várt nagy bejelentés 2014 márciusának végén hangzott el, amikor a rendőrség közölte, hogy néhány nappal korábban Siófokon kapták el azt a két férfit, akiknél megtalálták a császári oltárképeket, és azokat is, melyeket egy székesfehérvári szerb ortodox templomból tulajdonítottak el. A műalkotásokat Bucsek Gábor rendőr dandártábornok adta át a győri püspöknek, akinek elmondta azt is, hogy a seregélyesi K. Attila a siófoki R. Imrével együtt szerezte meg és rejtegette az értékeket úgy, hogy azok eredetével tisztában voltak, s így is megpróbálták értékesíteni. Szerencsére nem sikerült, mert lefülelték őket, s ennek köszönhetően kerülhetnek vissza eredeti helyükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!