Közélet

2015.12.24. 09:30

A szeretet és az odafigyelés ünnepe

Több korosztály is igyekezett nagyon széppé varázsolni a legidősebbek idei karácsonyváró napjait Nyergesújfalun.

F. K.

A városi Szent Mihály Idősgondozási Központ idősek otthonának lakói az adventi időszakban folyamatosan díszítik egyre szebbé az épületet. A közös adventi koszorún péntekenként gyújtották meg sorra a gyertyákat.
A karácsonyi készülődést több csoport is segítette. Műsorral érkezett például a városi nyugdíjasok Barátság Kör Egyesület irodalmi színpada, illetve énekkara, a helyi Szalézi-Irinyi Középiskola diákjainak csoportja, illetve a nyergesújfalui Kernstok Károly Általános Iskola eterniti épületében tanulók diákok csapata.

A városi képviselő-testület karácsonyi ajándékát Mihelik Magdolna polgármester, Abronits Tamás alpolgármester és Tóthné, dr. Menczel Zsuzsanna jegyző adta át az intézményben a lakóknak. Kedden a lakók és hozzátartozóik Szőcs László helyi plébánossal és a nyergesújfalui Karitasz csoport munkatársaival közösen ünnepelték a karácsonyt.
Az otthon adventi programjairól a hozzátartozók december elején értesítést kaptak, minden eseményre szeretettel várták, várják őket. A lakók közül néhányan – egészségi állapotuktól függően – hazamennek néhány órára, esetleg néhány napra, hogy a családi karácsonyi ünnepnek is részesei lehessenek.

Ezekben a napokban az étkezési menüsor illeszkedik a karácsonyi ünnepi hagyományokhoz. Például ma az ebéd halászlé és mákos guba, a vacsora kocsonya lesz. A holnapi ebéd kínálatában húsleves, sült kacsacomb, tört burgonya és párolt káposzta szerepel.
Süttő A Szépkorúak Idősek Otthonának  ötvennégy lakója van, hetven százalékuk megyei. Az ünnepeket tucatnyian sem tudják családi körben tölteni.

A karácsonyfát az intézmény dolgozói díszítik fel, meglepetést szereznek a gondozottaknak. Az advent időszakában minden reggel kihúzzák az egyik lakó nevét egy dobozból – ajándékba kap egy szép gondolatot és egy szaloncukrot.

Hétfőnként gyújtották meg az adventi koszorún a soros gyertyát, lélekben is felkészültek Jézus eljövetelére. Tóth Bertalan plébános szentmisét tartott a katolikus lakóknak, Darányiné Csonka Valéria református tiszteletes asszony istentiszteletre várta a református vallásúakat.
Az osztrák vöröskeresztesek adományaként karácsonyra egy nagyképernyős tv érkezett meg az otthonba a Lernyei Ákos adományozta díszes fa alá. Közös meglepetés volt egy kávéfőző és az idősek érzékeny bőrére jó hatású – és nagyon fontos – tusfürdők dobozainak sora is. Kedden tartották az intézményben lakók nagy érdeklődéssel várt karácsonyi ünnepségét. A hagyományoknak megfelelően a munkatársak gyermekei versekkel, közös éneklésre bíztatással tették emlékezetessé a szép ünnepet.

A mai ebéd halászlé és mákos guba lesz, vacsorára sült csirkecomb, burgonyasaláta, diós - és mákos bejgli kerül az asztalokra. A holnapi kínálatban ebédre húsleves, sült kacsacomb, burgonya, párolt káposzta, zserbó, vacsorára egyben sült vagdalt és franciasaláta szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!