Közélet

2015.11.03. 18:42

Kicsik jeles napjai: játszóházakban fejlődhet gyerkőc és közösség

A gyermekek képességeinek kibontakoztatása, fejlesztése mellett a közösségépítésre, a szülők megszólítására is nagyobb hangsúlyt fektetnek a tatai Kertvárosi Óvodában. Az első, szülőkkel közös programot szó szerint tök jól sikerült, hiszen az őszi idénytermés köré szervezték az egész délutánt.

Szűr Annamária

Az óvoda melletti Szociális Alapellátó Intézmény nagytermét megtöltötték a Kertvárosi Óvoda apróságai és szüleik a minap: miközben a gyerekek táncoltak és daloltak, az anyukák, apukák is beszálltak melléjük. A háttérben sütőtökös-mákos sütemény kínálta magát, annak szomszédságában apró kezek nyomát őrző sündisznó meresztgette napraforgó-tüskéit a tökmag-virág árnyéka alatt. A helyszínt töklámpások vigyázták (és jelezték) az udvaron.

A Tök jó nap! elnevezésű program az első állomása volt annak a játszóház-sorozatnak, amely a magyar hagyományok, jeles napok kapcsán az óvodások mellett a szülőknek is tartalmas kikapcsolódást kínál.
Petőné Sáradi Zsuzsanna, a Kertvárosi Óvoda új vezetője kiemelte: a természet közeli nevelés eddig is fontos volt az intézményben.

– A jeles napokhoz kapcsolódva hamarosan Márton-napi délutánt szervezünk, majd következik az adventi játszóház. Az édesapák, édesanyák és az óvodai dolgozók találkozásaival a közösségépítés is a célunk, emellett az is tanulságos lehet a szülőknek, hogy itt hogyan viselkedik a gyermekük. Hiszen otthon anyu és apu szava a döntő, az óvodában az óvónőé, így láthatjuk a különbséget. A gyermekeknek pedig az a jó, ha azt látják, hogy az őket gondozók, velük foglalkozók együttműködnek. Az első program visszajelzései pozitívak – részletezte az óvodavezető, akitől azt is megtudtuk, hogy ezek a játszóházak a családoknak közös élményt adnak.

A játszóházban táncoltak is a gyerekek, s ahogy Petőné Sáradi Zsuzsanna emlékeztetett: a népzene, és úgy általában a zene fejlesztő hatásai miatt is fontosak az ilyen, idegen szóval projektek köré szervezett foglalkozások, amelyek emellett több okból is hasznosak.

– A program a komplexitása miatt hatékonyak. Amellett, hogy új tudással gazdagodnak a termények megismerésével, a finommotoros kézségeik is fejlődnek a közös kézművesedéssel, a kognitív és szociális képességeikre is jótékony hatással vannak a játékok, a közös tánc  – magyarázta.
A Kertvárosi Óvoda szerencsés helyzetben van a környezeti nevelés terén, hiszen az Öreg- és a Cseke-tavaktól nem messze, erdőközelben fekszik, ráadásul eddig is fontos volt, hogy az egyre modernizáltabb világból a természetbe is visszavigyék a gyerekeket egy-egy kirándulás, túra alkalmával.

A jövőben azonban erre is nagyobb hangsúlyt fektetnek: az  óvodavezető célja, hogy csatlakozzanak a Zöld Óvoda Hálózathoz, valamint a Madárbarát Óvodákhoz, hogy a kicsik még jobban megismerjék az őket körülvevő, nem betonba zárt világot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!