Közélet

2015.11.10. 12:15

Hősiesen harcol az oroszlányi leukémiás kislány

Jótékonysági esten gyűjtöttek pénzt Kalányos Brendának, aki 10 éves kora ellenére már most felnőttkori leukémiás betegségben szenved.

Puskás Alexa

Az adománygyűjtő rendezvényen fellépett a Kale Lulugyi Hagyományőrző Együttes, Solt Ignác és Csaba, valamint a Tallár Band és több táncos is. Az est remekül sikerült: legalább százötvenen váltottak tiszteletjegyet a Bányász Klubban, hogy így segítsék a családot.



Brendára november 16-án őssejtbeültetés, a későbbiekben pedig kemoterápiás kezelés vár a budapesti Szent László Kórházban, ezekben a napokban pedig újabb vizsgálatokon esik át. A műtét után körülbelül két hónapot kell még bent töltenie. Nehéz időszak elé néz a kislány, mivel steril szobában lesz, ahonnan csak az üvegen keresztül beszélhet szeretteivel.
Édesanyja végig a kórházban, a közelében lesz vele, ám ez naponta még 1500 forintos kiadást jelent a családnak. Mindemellett magántanárt is fogadnak, hogy a kis Brenda ne maradjon le a tanulmányaiban és felgyógyulása után folytathassa az iskolát társaival.

A kórházból azonban csak úgy engedik haza, ha kialakítanak neki egy steril szobát mosható bútorokkal, megfelelő teljesítményű porszívóval, valamint levegőszűrő berendezéssel. Ehhez körülbelül 450 ezer forintra lenne szüksége a családnak. A móri önkormányzat ígéretet tett a szülőknek, hogy ha Brenda hazajön az egészségügyi intézményből, biztosítanak nekik egy bérlakást a jelenlegi albérlet helyett.

Az esten megtudtuk azt is: a Kalányos család idén nem ünnepli a karácsonyt, és az új évet sem köszönti, mert, mint mondták, nem tudnának a kislány nélkül felhőtlenül szórakozni. Annak viszont nagyon örülnek, hogy Burai Károly tartja Brendában is a lelket és bíztatja őt. A jótékonysági estet szervező férfi is hisz a kislány felgyógyulásában, testvérével mindig ott vannak mellettük és támogatják őket.

A szülők persze aggódnak, de a holtpontokon Brenda mosolya mindig átsegíti őket. Leukémiájának gyógyulási esélye 80 százalék, ő pedig nem hagyja, hogy a környezetében bárki sajnálja őt vagy a betegségéről beszéljen. Élni szeretne, és küzd azért, hogy ez így is legyen. Ahogy az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és a Bányász Klub segítségével megrendezett bálon kiderült, sokan mellette állnak ebben a harcban.

A kislánynak folyó gyűjtésről itt talál információt! 
Támogatott
Kalányos Brenda
Bank neve:
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám:
12080607-01180459-00100007
Bankszámla tulajdonos neve:
Balogh Istvánné (édesanya)
IBAN:
HU91 1208 0607 0118 0459 0010 0007
SWIFT kód:
UBRT HU HB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!