Közélet

2015.01.15. 14:25

Eljött a pancsolt pálinkák ideje? Kegyetlen szeszadót róttak ki a főzdékre

Nagy bajba került Komárom-Esztergom megye 18 profi pálinkafőzője. Akad köztük olyan, aki január elsejétől korábbi megrendelőinek csaknem 70 százalékát elvesztette. Ennek oka, hogy a náluk kifőzetett cefre után százszor annyi szeszadót kell fizetni, mint a házi készítésű párlatok esetében.

Palásti Péter

Bár Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly májusban még úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió bíróságának a magyar házipálinkafőzés adómentességét kifogásoló álláspontjával nem ért egyet, a 2010. szeptember 27-től hatályban lévő jogszabályt mégis megváltoztatták. Ennek következtében az idei esztendő első napjától újra kell szeszadót fizetni. Önmagában ez nem lenne baj, de az teljes egészében érthetetlen, hogy miért nem egységes mértékben. A hatályba léptetett rendelkezések szerint a bérfőzők által készített jó minőségű pálinka adótartama százszor nagyobb, mint a magánfőzők vitatható minőségű nedűi után fizetendő mérték.

Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy a profi mesternél főzetett pálinka literéért 835 forint adót kell leróni, míg a házi készítésű párlatok után elég csak átalányt fizetni, ami csupán ezer forint egy évben 86 liternyi mennyiség esetében. Vagyis literenként még 12 forint sincs.

Tekintettel arra, hogy szeszadó nélkül az utóbbi négy évben is kellett áfát, iparűzési adót és különböző járulékokat fizetniük a bérfőzőknek, összességében 400 forint körül, ha ezt is hozzáadjuk az újabb 835 forintos sarchoz, akkor egyértelmű, hogy náluk százszor nagyobb a pálinkafőzetés adótartama, mint a házi főzögetések esetében.

Mindezt Túri Tamástól, megyénk egyik legismertebb szakemberétől tudtuk meg, aki elmondta azt is, hogy a kedvezőtlen változás óta, január elsejétől korábbi ügyfeleinek csupán harminc százaléka kereste fel tatai műhelyében, míg az elmúlt esztendő végéig mindazok, akik évek óta járnak hozzá. Ő és társai egyaránt úgy vélik, hogy versenyhátrányba kerültek. Még a Vérteskethelyen dolgozó Szarvas Tibor is, aki csak január 19-én kezdi meg a munkát, mert az év első napjaiban – hagyományápolás miatt – ki sem nyitott. Tapasztalata szerint ugyanis a decemberi kiköltekezés után ügyfelei inkább csak a hónap végén viszik el hozzá a cefréjüket. A Kisbér környékén lévő legrégebbi pálinkafőzde tulajdonosa arra számít, hogy 3-4 rakodás után neki is kényszerszünetet kell majd tartania, mert igen döcögős lesz majd az újévi „menetrend”.

Természetesen ő is a diszkriminatív adómegállapítás miatt számít erre, de azért is bosszankodik, hogy a kamarák és a szakmai szövetségek vezetői hallgatnak, nem emelik fel szavukat. Pedig – álláspontja szerint – a jogszabály elfogadói ezzel az intézkedéssel „kinyírták” a minőségi pálinkákat készítő szeszfőzdéket, s ezzel egyértelműen veszélybe került az egyik legismertebb Hungaricum.

A zugfőzőket a NAV nyomozói derítsék fel!

Varjas Gyula bársonyosi pálinkafőzőmester szerint nincs azzal semmi baj, hogy újra kell szeszadót fizetni, de az elfogadhatatlan, hogy annak mértéke nem egységes. Úgy véli, hogy emiatt a magánfőzők jót röhögnek a markukba, hiszen nekik 86 literig csupán ezer forintos átalányt kell fizetniük évente. Úgy fogalmazott, hogy a magánpincékben készített pálinkák – azonos adómérték esetén is – olcsóbbak lennének, hiszen ott nem kell megfizetni a munkabért és a főző hasznát sem. Egyetért azzal, hogy akinek van kedve, ideje és szaktudása is ahhoz, hogy pálinkát készítsen, az tegye meg nyugodtan, hiszen ezt jogszabály biztosítja. Azt viszont nem, hogy saját cefréjén kívül átalakítsa a szomszédét, annak a szomszédjáét, az egész utcáét vagy a fél faluét. Márpedig sokan visszaélnek ezzel a lehetőséggel. Alátámasztja ezt az is, hogy januárban őt még egyetlen előjegyzéssel sem keresték meg. Bízik abban, hogy februárban változni fog a helyzet, s abban is, hogy ezt a döntést rövid időn belül felülbírálják az új szabály megalkotói. És nem csak ezt, hanem azt is, hogy a zugfőzőket ne a polgármesteri hivatalok munkatársainak kelljen felderíteni, hanem a NAV nyomozóinak, ahogy korábban tették.

-->

Ezek is érdekelhetik