Közélet

2014.12.13. 13:40

Orosz baráti kapcsolatnak köszönhetÕen újul meg a „Csalamádé”

Címkék#Esztergom

Az esztergomi képviselÕ-testület legutóbbi ülésén kiderült: „újra nyitna a város”, azaz vizsgálják annak lehetÕségét, hogy a Mária Valéria hídról ismét elérhetÕvé váljék a LÕrinc utca, ami leginkább a szlovák oldalról érkezÕknek jelentene jelentÕs könnyítést, az út lerövidítése, a településközpont közvetlen megközelítése révén.

B. G.

A grémium ezt megelÕzÕen, elsÕ napirendi pontként egy, a költségvetéssel kapcsolatos kiegészítést fogadott el, amire az önkormányzattal hosszú ideig perben álló, mélygarázs-építtetÕként ismertté vált Giegler Kft.-nek, valamint a Várszínház Nonprofit Kft-nek történt kifizetések miatt volt szükség.

A soron következÕ témát a 2015-ös évi munkaterv jelentette: többségi álláspont alapján jövÕre is délelÕtt kilenc órakor kezdÕdnek majd a testületi ülések, továbbá egy régi mulasztást pótolva hivatali etikai kódexet is elfogadtak a politikusok. Kiderült még: a Tyco tulajdonolta ingatlanon új gyártócsarnok épül, amelyhez önkormányzati forrásokból teherforgalmi bejáratot „csatolnának”, valamint negyven parkolóhelyet is kialakítanának.

Döntés született a "Csalamádé" temetÕ felújítása ügyében is, amit a „BékességszerzÕk és Béke” Orosz Föderáció Alapítvány vállalt magára. Megállapodás köttetett továbbá az orosz fél által ajánlott Orion Consulting s.r.o.-val a sírkert területének gondozására, ötéves idÕtartamra.

Az említett szervezet biztosítja a tervezési és kivitelezési munkák elvégzését, a szükséges engedélyeztetési eljárások lefolytatását, a faállomány pótlását, a kerítés és új utak építését, a mozgáskorlátozottak számára is használható mellékhelyiség elhelyezését kézmosóval és babapelenkázóval, a locsolóhálózat és a közvilágítás kiépítését, az emlékmÛ és a sírok modernizációját, valamint az I. világháborús magyar emlékmÛ elforgatását és egy új emlékhely kialakítását.

Az önkormányzat támogatásáról biztosította a Vaszary Kolos Kórház szakemberállományát, és vizsgálja annak lehetÕségét, hogy a Szent Miklós otthonteremtÕ lakások közül tízet az egészségügyi intézmény munkatársai részére tartson fenn.

A nyílt ülést követÕen a képviselÕk zárt ajtók mögött tárgyaltak az önkormányzati cégekkel kapcsolatos ügyekrÕl, az Investor szállodaberuházást érintÕ döntést pedig elhalasztották, mivel további egyeztetést tartottak szükségesnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!