Közélet

2014.12.21. 08:09

Nyári zivatar decemberben: valaki azt hitte, háború tört ki tegnap este

Egy érkező, erősebb hidegfront előterében szombat este zivatarok törtek ki a Kisalföldön - írja az Időkép.hu. Először Győr és Tatabánya környékén pattantak ki óriási viharok, majd este nyolc körül Budapestet is elérte a rossz idő villámlással, dörgéssel, heves esővel.

kemma.hu/Index.hu

Az ilyenkor decemberben nem szokványosnak számító égi jelenségek annyira megrémisztették az embereket, hogy egy ideig az Időkép.hu honlapja túlterheltség miatt nem is működött.

Komárom-Esztergom megye viszonylag olcsón megúszta a vihart, legalábbis a többi érintett területhez képest. A vihar következtében autókra zuhant fák okoztak fennakadást Budapesten. A BKK este kilenc után közölte, hogy a 6-os villamos helyett a Petőfi híd budai hídfője és a Móricz Zsigmond tér között pótlóbuszok járnak. A villamosok azért nem közlekedhettek, mert a hirtelen lezúdult esővíz elöntötte az egyik váltót. 

Az észlelők szerint Győrben borsónyi jég esett, és egy másik nagy zivatarcella pont Dél-Buda felett robbant be. Egy Index-olvasó Fejér megyéből mogyorónyi jégdarabról küldött fotót. Az Időképen jókora jégdarabokról láthatóak fotók Ordacsehi, Vál, Karmacs, Tiszapüspöki térségéből is.

Egy budapesti lakos olyan durva villámlásról és dörgésről számolt be este nyolc körül, hogy hirtelen nem is tudott viharra gondolni: "azt hittem gázrobbanás, vagy kitört valami háború, amiről nem értesítettek. Ki is szaladtam az utcára, és akkor rájöttem, hogy ez csak nyári zivatar" - írta.

Erre számíthatunk

Az északnyugati, nyugati szél vasárnap többfelé viharossá fokozódik, ezért több megyére, így Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, és Veszprém megyében, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Várhatóan délig a Dunántúlon és a középső országrészben helyenként 60-80 km/órás széllökések valószínűek, a Dunántúl északi, északnyugati részén akár 80-90 km/h-s széllökés sem zárható ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 6 és 10 fok között alakul.

kemma.hu/Index.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!