Közélet

2014.12.06. 08:24

Még mindig életveszélyes a katasztrófa sújtotta Pilis - oda ne menjen!

A magasabban fekvő régiókban fennálló balesetveszély miatt a hétvégén is tilos kirándulni a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben – közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Lomniczi Gergely szerint az időjárás katasztrófát okozott Dobogókő környékén.

MTI/kemma.hu

A jég csütörtökön leolvadt a fákról, ugyanakkor az érintett terület a fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák miatt balesetveszélyes, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt járhatatlanok.

Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő.

Nem látogathatók továbbá a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, a Nagy- és Kis-Hárs-hegy, valamint a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház.

A Budakeszi Vadasparkban várhatóan a héten befejezik a kármentesítést, a vadaspark a szombaton már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasolják. Az állatok nem szenvedték meg az elmúlt napok időjárását, ellátásukat kisebb nehézségek árán, de egész héten folyamatosan biztosítani tudták a szakemberek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei csütörtökön megkezdték az erdei utakon a vészhelyzet elhárítását és az erdei károk felmérését. Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség.

A kár nagyságát a faállomány károsodásának mértéke, az erdei berendezésekben (tanösvényekben, esőbeállókban, pihenőhelyekben, kerítésekben) keletkezett károk mértéke és a szükséges helyreállítási munkák költsége fogja meghatározni. Az erdőterület járhatóságán várhatóan még nyáron is dolgoznak majd a szakemberek – olvasható a közleményben.

A hétfői és keddi ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén kritikus helyzet alakult ki. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést sem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

Az Indexnek nyilatkozó Lomniczi Gergely szerint az elmúlt napok időjárása által előidézett helyzetet túlzás nélkül katasztrófának lehet nevezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!