Közélet

2014.12.16. 16:13

Lengyel karácsony Tatán

Címkék#Tata

A Tatán élő lengyelek meghitt, jó hangulatú karácsonyi ünnepséget szerveztek a városházán. A Magyarországi Bem József Kulturális Egyesület már 1958 óta működik, a tatai tagozat pedig 1987-ben kezdte meg működését Bros Stanislawné vezetésével.

tata.hu

Nagy összefogásra, sok-sok utánajárásra volt szükség, hogy sikerüljön megtalálni a hazánkban élő lengyeleket, de nem volt hiábavaló. Bros Stanislawné ezt követően hosszú évekig állt a tatai lengyel önkormányzat élén. Az ünnepségre eljött a Magyarországi lengyelek parlamenti szószólója, dr. Csúcs Lászlóné, a Magyarországi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Rónainé Slaba Ewa is. Dr. Csúcs Lászlóné elmondta, hogy a közvélemény felé szeretnék kifejezni a lengyel egységet, valamint azt, hogy magyar barátaikkal kiváló kapcsolatot ápolnak.

Mindenki hozott valamilyen finom ételt, mivel Lengyelországban hagyományosan tizenegy fogásból áll a karácsonyi menü, s még egy vendég-terítéket is oda kell készíteni az asztalra, De mivel december 24-én a lengyelek családi körben ünnepelnek, és hagyományosan egész nap böjtölnek csak könnyű étkeket készítenek.

A lengyel hagyományok szerint szenteste a karácsonyi jókívánságokat az teszi még hitelesebbé, hogy ostyát nyújtanak, mindenki tör egy részecskét a másikéból, s így kívánnak áldott ünnepeket és minden jót egymásnak. Ez a szokás egyetlen lengyel családban sem maradhat ki. Tatán is ennek lehettünk tanúi, majd baráti beszélgetések és harmonika-muzsika következett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!