Közélet

2014.12.31. 11:30

Fizetős lesz az M1-es 20 kilométeres (!!!) Fejér megyei szakasza

Ha mondjuk Tatabánya és Budapest között ingázik, jövő évtől a nyúlfarknyi, nagyjából húsz kilométernyi Fejér megyei szakaszért is fizetnie kell. Az eddig ingyenes Tata-Tatabánya szakaszért is le kell szurkolnunk évi 5 ezer forintot.

kemma.hu

Közzétette a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. azokat a részletes térképeket, amelyek a január 1-től fizetőssé váló útszakaszokat, illetve a megyei matricával használható szakaszokat mutatják be. A társaság minden megyéről külön térképet készített: a Komárom-Esztergom megyei itt, a Fejér megyei pedig itt található.

Megjelentek a részletes térképek azokról az útszakaszokról, amelyek január 1-től fizetőssé válnak, illetve ahol megyei matricát is lehet majd használni.

A megyei térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják, a díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld - írta ismertetőjében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

A térképek feltüntetik a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot is, külön jelölve a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont.

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (például 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

A társaság felidézte, hogy január 1-től mindössze az M31-es autópálya teljes szakaszát és és M0 autóút következő szakaszait lehet díjmentesen használni: 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz, M4 autóút (4. sz. főút) és M3 közötti szakasz és a Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

Az M0 további részei valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztik díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni - tették hozzá.

Azt is megismételték, hogy a használati díjas, matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, személygépkocsik és annak pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!