Közélet

2014.12.31. 14:29

Bezzeg Szlovákiában orrba-szájba petárdázhatnak

Míg Magyarországon a szórakoztató pirotechnikai eszközök eladását és használatát szigorú kormányrendelet szabályozza, Szlovákiában épp az idén enyhültek a szabályok.

Finta Márk

Északi szomszédunknál eddig az önkormányzatok általános érvényű rendelettel korlátozhatták a tűzijátékokat és a petárdák használatát a települések területén, ám egy februárban elfogadott törvénymódosítás elvette tőlük ezt a jogkört. Pirotechnikai eszközöket szabályozva ugyan, de egész évben lehet vásárolni az országban, és a petárdákat sem tiltották még be.

Keszegh Béla, Észak-Komárom alpolgármestere a kemma.hu-nak elmondta: ugyan azokat, akik petárdázni készülnek, nem tarthatják vissza, a város kiemelten figyel arra, hogy biztonságos legyen az év utolsó napjának éjszakája. A városi rendőrség kétszeres létszámmal készül szilveszterre, a város vezetősége elkülönítette az erre a célra fordítandó forrásokat is. A városközpontban rendezendő szilveszteri bulit is több rendőr biztosítja majd, ha szükséges, kiemelik a rendbontókat és a veszélyesen petárdázókat.

Valamivel egyszerűbb a helyzet Magyarországon, mivel a magyar szabályozás jóval szigorúbb a szlováknál. A magasabb osztályú szórakoztató pirotechnikai eszközöket csak december 28-a és 31-e között lehet megvásárolni engedély nélkül, és szilveszter éjszakáján este 6 és reggel 6 között lehet őket használni. A fel nem használt eszközöket január 5-ig vissza kell vinni az eladás helyszínére. Petárdát egyáltalán nem lehet árusítani, külföldről behozni, és tartani sem. Sokan ugyan Szlovákiába járnak át vásárolni, de komoly büntetésre számíthatnak, ha a rendőrök elcsípik őket.

A tűzoltók és rendőrök ilyenkor kiemelten figyelmeztetik a lakosságot a pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire. Leszögezik, a tűzijátékozás és különösen a petárdázás rendkívül komoly kockázattal jár, ha szakszerűtlenül, óvatlanul kezeljük az eszközöket. A tűzijátékot csak hivatalos árusítóhelyen szabad megvásárolni, és semmiképpen sem szabad szétszedni vagy átalakítani. A fel nem robbant eszközt ne próbáljuk meg újra meggyújtani – ilyenkor megfelelő mennyiségű vízzel kell leönteni a tűzijátékot vagy petárdát.

Szigorúan tilos szemetes konténerből vagy üvegpalackból indítani a rakétákat, és a tűzoltók azt sem ajánlják, hogy az ablakokból, erkélyekről dobáljuk az eszközöket. Ez ugyanis lakástüzet okozhat, és megrongálhatja a házak előtt parkoló autókat is.

A szilveszter a házi kedvencek számára is komoly kihívást jelent. Az állatok a hang- és fényhatásokra különösen érzékenyek lehetnek, és félnek, megszökhetnek, vagy kárt tehetnek magukban és  környezetükben.
Mandel Géza, a Rex Komáromi Állatvédő Egyesület elnöke lapunknak elmondta, több módon is segíthetünk átvészelni házi kedvencünknek a szilvesztert. Az állatokat érdemes biztonságos helyre zárni, beengedni a lakásba, hogy ne szökhessenek el, és ne tegyenek kárt magukban. Ugyan nem minden kutya és macska érzékeny a petárdák és tűzijátékok durrogására, ám több állat hajlamos a pánikra és a szökésre ilyenkor. Ha a gazdi tudja, hogy kedvence érzékeny a hang- és fényhatásokra, érdemes felkeresni az állatorvost, aki nyugtatót tud adni az állatnak. 

Arra is érdemes készülni, ha esetleg baj történik, és megszökik a házi kedvenc. A kutyák mikrochippel történő egyedi azonosítása kötelező, ám ha ez nincs így, az is sokat segíthet, ha nyakörvet és egy olyan bilétát teszünk az állatra, mely tartalmazza a gazdi nevét és telefonszámát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!