Közélet

2014.12.31. 19:08

A hajléktalanok az extrahideg szilveszter legnagyobb vesztesei

Sokan örülnek a télnek. Többen nem szeretik a hideget. És vannak, akik számára mindennapos küzdelmet jelentenek a mínuszok: a hajléktalanok.

Wágner Zsanett

Megmutatja igazi arcát a tél. Esett a hó és fagyott. Többen boldogan csúszkálnak, valaki hóembert épít, na de csak fekvőt és laposat. Az autó szélvédőjét már kaparni kell. Az évszak kínálta örömöket azonban nem mindenki éli át. Tatabányán körülbelül 250 fedél nélküli van. Ennek csaknem negyede csövek mellett, pincékben, fűtés nélküli tákolmányokban, állomásokon húzza meg magát.

A megyeszékhely éjjeli és nappali menedékhelyei nyitva vannak. Bár az Utcai Szociális Segítők Egyesülete (USZSE) elnöke úgy véli: aki bizalmatlan az intézményes ellátással szemben, az várhatóan most sem veszi majd igénybe a szolgáltatást. A mínuszok pedig jönnek.

– Többnyire azon lehet segíteni, aki hagyja. Ennek ellenére mindent megteszünk a szociális rászorulókért. Sokan félnek a lopásoktól, pedig nem fordult elő ilyen. Előítéletesek, pedig épp ennek elkerülésére vannak zárható szekrényeink – nyilatkozta Balatoni Ágnes.

A mindennapos teajárat mellett fokozott utcai jelenlétről is gondoskodik az USZSE. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a szolgálati idő letelte után is kétóránként felkeresik a megyeszékhely azon pontjait, ahol hajléktalanok vannak. Forró teát, takarót, gyertyát, hővédő fóliát és péksüteményt visznek.

– A tapasztalat az, hogy szolgáltatásainkat egyre több idős és szegény is igénybe veszi. Egy pohár forró tea, egy szelet zsíros kenyér, egy konzerv nagy segítség lehet ezekben a szűkös napokban – tette hozzá a szakember.
Mint megtudtuk, a szolgálat felé egyre több jelentés érkezik Esztergomból és környékéről, és mivel ott még nem működik efféle szolgáltatás, a megyei munkatársak mindent megtesznek a helyzet javítása érdekében.

Tavaly egy kihűléses haláleset volt Oroszlányban, ami az országos átlaghoz képest kevésnek mondható, ám a cél az, hogy az idén egy se legyen.
Tatabányán a Hegy út 20-ban éjjeli menedékhely működik. 38 férőhelyes. Ezen kívül rendelkezésre áll az USZSE zsilipszobája is. Ezek a Táncsics Mihály úti konténerek 23 férőhelyesek. Balatoni Ágnes kiemelte, hogy mindkét helyszínen plusz férőhelyeket nyitnak meg, amint az időjárás különösen hidegre fordul és tartósan mínuszok várhatóak.

Nappali melegedő három van a városban. A vöröskereszt megyei székházánál, a Posta út 5. szám alatt. A Hegy út 20. alatt működik az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) nappali melegedője és a konténereknél is. Itt 8 és 15 óra között várják a hajléktalanokat, akinek forró teát és péksüteményt kínálnak. Az ESZI intézménye 18 óráig nyitva van.

Amennyiben információra van szükség, hogy ki hol tudna megszállni, a diszpécserszolgálatot kell keresni. A 0634/511-028-as telefonszámon naprakészen látják el a hívót. Ezenkívül a rendőrség (112-es segélyhívó) is együttműködik és segít, ahol csak tud. Mindennek köszönhetően tavaly 132 embert szállítottak biztonságos helyre.

Wágner Zsanett -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!