Közélet

2014.04.26. 08:32

A végén még összebarátkozik Meggyes és Tétényi

Az esztergomi képviselő-testület legutóbbi, csütörtöki ülése arról marad emlékezetes, hogy Tétényi Éva jelenlegi és Meggyes Tamás volt polgármester ízelítőt adtak belőle, milyen az, amikor két felnőtt ember az egyetértés teljes hiánya mellett, egy kevéssé fajsúlyos ügyben kulturált vitát képes lefolytatni.

Barlangi

Ennél azonban fontosabb, hogy a településnek immár kimunkált, a többi között a levegő- és a vízminőség érdemi javítását célzó környezetvédelmi programja van. Ez, valamint a helyi járati autóbusz-közlekedés menetrend-módosítása a döntéshozók együttes támogatását bírta.

A testület tagjai – szakmai, „illetékességi” segítséggel – tucatnyi aspektusból világították meg és járták körül a tömegközlekedés rugalmasabbá tételére, a több településrész (például a Prímás-sziget) „becsatlakoztatására” irányuló elképzeléseket. A Juhász István független képviselő és a Fidesz-frakció által jegyzett, be- és elfogadott módosító indítvány eredményeképp hamarosan „a jobban lefedendő” Esztergom-kertvárosból is rögzített időpontokban indul majd a busz.

Könnyebbség vár továbbá a déli városrész lakóira, valamint a munkaügyi központba igyekvőkre is. Jóllehet Nyíri Attila (MSZP) a kihasználtság hiányát emlegette, valamint sokallta az üzemeltetési költségeket, Meggyes Tamás pedig a helyi közlekedés új alapokra helyezését, a „régi, rossz hagyományok” meghaladását szorgalmazta, míg Tétényi Éva jobb minőségű, komfortosabb járműveket látna viszont Esztergom utcáin, azért a végső „igen” nem maradt el. Nem elhanyagolható következmény: a jövőben helyi díjszabás érvényesül minden helyközi vonalon, azaz nem lesz szükség kétfajta bérlet megvásárlására.

A testület tagjainak ezt követően – sok egyéb mellett – mélygarázs-ügyben is dűlőre kellett jutniuk. Mint ismert: az építmény értékesítője két elmaradt részletet követel az önkormányzattól – ez több mint hatszázmillió forintot jelent –, a hivatal ugyanakkor szavatossági igénnyel lépett fel a céggel szemben. A testület ezzel kapcsolatosan több opció közül választhatott, végül amolyan köztes megoldást választva úgy döntött: 217 millió forintot utal a vállalatnak, amivel kvázi „bírói kézbe” helyezte sorsát – még ha nem is olyan módon, ahogyan azt Tétényi Éva polgármester szerette volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!