Közélet

2014.03.31. 07:15

Szólt a csikidam az Agorában - Galéria

Címkék#Tatabánya

A háromnapos Tavaszi Agora Napok rendezvénysorozat volt az új tatabányai kulturális központ születésnapi ajándéka a megye közösségének. Nem túlzás, hiszen a programkavalkádra Komáromból, Esztergomból, sőt, Bicskéről is érkeztek látogatók.

Veizer Tamás

Az egyéves Vértes Agorája háromnapos rendezvénysorozatával hívta közös ünneplésre a városlakókat, a „mindenből még többet!" jelszóval. Délután az Árpád téren gyülekeztek a művészek, zenészek – a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola Zenekara Román Géza vezetésével, a Szolnoki Mazsorett és Zászlóforgató Csoport, valamint a Szolnoki Ifjúsági Fúvószenekar Páli Ildikó vezetésével, a tatabányai Peron Music Alapítvány Dobbantók Ifjúsági Klubjának dobosai felvezetésével vonultak az Agora elé. A felvonulásban részt vettek a Vértes Agorája munkatársai mellett a szolnoki Aba-Novák Vilmos Kulturális Központ – a most formálódó szolnoki Agora – képviselői is Kovácsné Horváth Éva szakmai igazgató-helyettes vezetésével.

A Vértes Agorája munkatársai – ez élen Jávorfi Ágnessel – a helybeliek közreműködésével sálkígyót formáztak a csaknem másfél kilométer hosszú kötött nyakmelegítő legöngyölítésével, ami ugyancsak látványos eleme volt a délutáni programnak. A sálperformance kapcsán Pákai Ernő szónok, a Bányász Művelődési Otthon igazgatója elmondta:, az Agora nyitásakor Tóth Zsóka főmunkatárs ötlete volt, hogy a kössék össze a várost és a térséget. A kezdeményezés sikeres volt: több százan ragadtak kötőtűt, és olyan sálat kötöttek, amely tényleg összekötötte a városrészeket. A több helyszínen zajló események között érdekes volt az autóbuszos, múltidéző barangoló. Az egyik járat a XII/A aknához és az ipari skanzenhez vezetett: a másik, a farmotoros nosztalgiabusszal az érdeklődők a Bohóc körtérre mentek, ahol rock and roll party várta őket tánctanár és „korabeli” zenekar közreműködésével.

A Tavaszi Agora Napok megnyitóján Sámuel Botond ügyvezető bevezetője után Schmidt Csaba polgármester hangsúlyozta: az Agorának egy év alatt sikerült valódi közösségi térré, találkozási ponttá válniuk. Bencsik János országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy lehet bár kulturális plázának, közművelődés házának nevezni az Agorát, a hangsúly a hagyományok őrzésén, és építésén, a régi és az új összekapcsolásán múlik.

A résztvevők városrészenként összerakták a város jelképes kulcsát, amelyet átadtak a szolnoki kulturális központ igazgatóhelyettesének: hamarosan a Tisza-parti városban is megnyílik az Agora. Kovácsné Horváth Éva gratulált a tatabányaiaknak az eddigi szakmai eredményekhez. Végül Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke elmondta: a sálkötő kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy nemcsak közösség formálódott az egyéves munka közben, hanem olyan rekordot állítottak fel a tatabányaiak, amely többszörösen felülmúlja a korábbi kazincbarcikai rekordot. A megyeszékhelyen 1450 méter hosszú, 260 négyzetméter sál készült: az új rekordot igazoló oklevelet ünnepélyesen átadta Schmidt Csaba polgármesternek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fotók: Prokl Violetta
[/caption]

A szombati program Czakó Dániel és Hídvégi Áron homokanimációjával folytatódott, majd az R-GO együttes adott sikeres koncertet. Vasárnap a VI-os és a VII-es telep volt lakói randevúztak a házban, az kisgyerekesek bepillanthattak a Waldorf ovi életébe, a nótakedvelők pedig meghallgathatták Bangó Margit és Benedekffy Katalin műsorát. A Tatabányai Tavaszi Fesztivált és a Tavaszi Agora napokat a Tatabányai Big Band és Micheller Myrtill énekes koncertje zárta.

Asztrotájak – fotókon és vetített képes bemutatón

Ladányi Tamás csillagászati témájú fotókiállítása az emeleti Folyosógalériában látható. Az alkotó részben hazai, részben külföldi (iráni, brazíliai) útjain készített, a földrajzi táj szépségeit az égbolt ezernyi titkát feltáró és speciális technikával készült képeit mutatta be. A csaknem száz fotóhoz kapcsolódott vetítéssel egybekötött előadásán több csillagászati különlegességet említett, amelyeket képein is sikerült megragadni.

Különlegességben a ház más helyiségeiben sem volt hiány: a kisebbek például kereshették az Agora kincsét.


 

Különlegességben a ház más helyiségeiben sem volt hiány: a kisebbek például kereshették az Agora kincsét. Fotók: Prokl Violetta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!