Közélet

2014.03.20. 07:47

Százmilliárdot fordítanak útfelújításra

A Magyar Közút Zrt. 314 kilométernyi gyorsforgalmi és főutat újít fel az év végéig 49 milliárd forintos keretösszegből. Megyénk több útszakaszát is érinti a fejlesztés.

Fenyvesi Károly

Az útfelújítási időszak nyitányaként dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott. Többek közt arról szólt, hogy ebben az esztendőben az alsóbbrendű mellékutak hatvanhárom szakaszon 247 kilométeren újulhatnak meg teljes körűen több mint 36 milliárd forintból. A nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetésére az idén 143 szakaszon, 282 kilométeren lesz módja a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek mintegy 17 milliárd forintból.

Az év második felében már az autópályákon is munkához láthat a Magyar Közút, 49 milliárd forintos keretösszegből 314 kilométernyi gyorsforgalmi és főutat újítanak fel 2015 végéig. A zrt. ebben az esztendőben több mint 100 milliárd forintot fordít a hazai utak rendbetételére. A szakminisztérium az uniós források maradéktalan hasznosulása érdekében további projektek programokba emelésének lehetőségét is vizsgálja.

Megyénkben már elkezdődött az 1105-ös, Zsámbék-Bajna összekötő út mintegy két és fél kilométeres szakaszának felújítása. A munkálatok 123 millió forintba kerülnek. Az év végéig 24 kilométeren félpályán, a bábolnai csomópontban mindkét oldalon megújul az M1-es autópálya.

A Tatán közlekedők már tapasztalhatják, hogy a városban is dolgoznak munkások és gépek útfelújításon. Érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor,  a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője annyit mondott el, hogy uniós források felhasználásával megújul az 1-es számú főút mintegy 1 kilométeres szakasza. A munkálatok kedden kezdődtek, a kivitelezők folyamatosan dolgoznak majd, hogy megfelelő időjárási körülmények esetén a lehető leggyorsabban végezzenek a szükséges beavatkozásokkal.

Az érintett szakaszon kisebb-nagyobb forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a közlekedőknek, így az autósoktól türelmet, megértést kérnek a munkálatok befejezéséig.

Merre érdemes kerülni a felújítás alatt?

Aki nem akar hosszú perceket a dugóban állni Tatán a Vértesszőlősi úton és Tatabányára megy, legjobb ha az autópályát választja. Ha mégis az 1-es úton kell mennie, akkor a felújítás alatt álló szakaszt Tata-Kertvároson át (pl. Baji út-Székely Bertalan utca) a legcélszerűbb kikerülni és az Agip benzinkút előtt visszamenni. Tatabánya irányából - ha eljutunk idáig - szintén ez a célszerű kerülő.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!