Közélet

2014.03.08. 13:39

Parancsnokváltás a tatai dandárnál

Címkék#Tata

A vezérkari főnök fontos bejelentést tett az alakulat jövőbeni feladataival kapcsolatban. Sándor Zsolt dandártábornokot Horváth Gábor váltja a tatai alakulat élén.

P. P.

Szomorúság és öröm, büszkeség és köszönet. Ezek az érzések kavarogtak Sándor Zsolt dandártábornokban, amikor péntek délelőtt elköszönt a 25. Klapka György Lövészdandár katonáitól, mert pályafutását egy távoli országban fogja folytatni diplomáciai területen. Úgy fogalmazott, hogy három és fél év után kicsit szomorúan hagyja itt tatai állomáshelyét, ugyanakkor rendkívül boldog és büszke, amikor visszatekint az elmúlt időszakra.

Megemlékezett az alakulat hősi halottairól, Ábrahám Juditról és Kolozsvári Györgyről, akik Afganisztánban áldozták életüket  hazájukért, továbbá Tóbis Gergőről, aki ugyancsak tragikus hirtelenséggel hagyta itt őket. Szólt a külföldi missziókban és a természeti katasztrófák után egyaránt helytálló kiváló alárendeltjeiről, akiknek ugyancsak köszönetet mondott.

Néhányukat név szerint is kiemelte, majd úgy köszönt el mindenkitől, hogy nagyon vigyázzanak magukra, mert belük csak egy van, míg belőle kettő. Így utalt ikertestvérére, aki szintén katona, s rendkívül hasonlítanak egymásra.

Horváth Gábor dandártábornok nagy örömmel tért vissza Tatára, ahol korábban törzsfőnökként vett részt a konkrét feladatok megoldásában. Hétfőtől viszont ő lesz a parancsnok, aki szólt arról is, hogy ez a dandár még fontosabb részét képezi hadseregünknek, mint korábban.

A csapatzászló átvétele után Horváth Gábor azt is kijelentette, hogy a katonaságon belül nagyon sok minden változott az évek során, de a lényeg nem, ezért változatlanul szükség lesz a gyors reagálásra és az önfeláldozó csapatmunkára. Épp ezért mindenkitől elvárja, hogy ugyan olyan dinamikusan teljesítse feladatait a jövőben is, ahogy eddig tették, majd előre is megköszönte régi-új harcostársainak a támogatást.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari Főnök a későbbiekben úgy fogalmazott, hogy jóleső érzéssel hallgatta mindkét tábornok beszédét, akik szavaikkal is bizonyították, hogy kiváló parancsnok volt eddig is Tatán, s ugyancsak kiváló elöljáró lesz a jövőben is.

Ezt követően az alakulat előtt álló sokrétű feladatokról szólva bejelentette, hogy részt kell venniük a „Visegrádi Négyek” harccsoportjának a megalakításában is, s ehhez egyaránt meg fogják kapni a szükséges felszereléseket és technikai eszközöket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!