Közélet

2014.03.01. 14:48

Nem várt fordulat: Meggyes kiállt Tétényi mellett

Az esztergomi képviselő-testület tegnap újra nekifutott a 2014-es költségvetési rendelet megalkotásának, és kis híján sikerrel járt. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy igen jók az esélyek arra nézvést, hogy a tavalyi évvel szemben idén már március elejére sikerül elérni „a törvényességi minimumot” – ráadásként rég nem látott pénzügyi egyensúlyi helyzetet teremtve.

Barlangi

Egy érdekesség: Meggyes Tamás volt városvezető több ízben is megértéséről biztosította Tétényi Éva polgármestert, miközben jó néhányszor látványosan odaszúrt „sajátjainak”. A költségvetés harmadik olvasatának részletes vitáján Steindl Balázs (Fidesz) elmondta, a frakció „nem éppen erre számított”.

– Nem értettük a bizottsági ülésen, hogy miért nem építették be a javaslatainkat – fogalmazott a frakcióvezető.

Tétényi Éva úgy vélekedett, kompromisszumos megoldás született, merthogy innen és onnan – ez utóbbi Nyíri Attila (MSZP) módosító indítványaira vonatkozott – is figyelembe vették az észrevételeket. Nehezményezte továbbá, hogy a fideszes ajánlás szerint polgármesterként „a napi munkavégzéshez szükséges” egymillió helyett csupán tízezer forint felett diszponálhatna.

Meggyes Tamás mondandóját az önkormányzati tulajdonú Strigonium Zrt. – szerinte megfutamodott – vezérigazgatójának kőkemény bírálatával kezdte, majd leszögezte: nem a kisebb tételek elosztását, a koncepció hiányát tartja a legfőbb problémának.

– A költségvetés gyenge lábakon áll előterjesztői és bizottsági oldalról is. Ez így komolytalan, és az a tény, hogy képviselőtársaim ezt fel sem vetik, azt bizonyítja, hogy megint politikai döntés fog születni – érvelt Meggyes Tamás, aki szerint „felső erő vonzotta magához a Fidesz-frakció ragadósabb részét”.

– Pragmatikus kérdésekkel, a mindennapi gondok – mint az útkátyúzás, a zöldterületek gondozása – azonnali megoldásával kell foglalkoznunk – véleményezett Tétényi Éva.

A polgármester hozzátette: tervei szerint 2014 szeptemberére az önkormányzat adósságállománya nullára csökken. A fentiek figyelembevételével a városvezető visszavonta előterjesztését és megígérte, hogy a hivatal az elhangzottakat hasznosítja, beépíti a következő ülésen megvitatandó – és jó eséllyel el is fogadható – 4.0-s költségvetési rendelettervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!