Közélet

2014.03.02. 08:44

Meggyes Tamás négy éven át nem szólalt fel a parlamentben

Az MTI szombaton kiadott statisztikája szerint öt olyan politikus van a 2010-ben megválasztott országgyűlésben, aki az elmúlt négy évben egyetlenegyszer sem szólalt fel. Az egyik közülük Meggyes Tamás, Esztergom fideszes expolgármestere.

MTI/kemma.hu

A kimutatás szerint Schiffer András szólalt fel a legtöbbször, majdnem ezerszer a parlamentben az elmúlt négy évben. Az LMP frakcióvezetője, hasonlóan a jobbikos Gaudi-Nagy Tamáshoz, összesen több mint három napon át beszélt. Öt fideszes képviselő viszont egyszer sem kért szót 2010 és 2014 között az Országgyűlésben: Kubatov Gábor pártigazgató, Bíró Márk, a kormánypárt észak-magyarországi regionális igazgatója, Meggyes Tamás korábbi esztergomi polgármester, Molnár Ágnes soproni kórházigazgató, aki 2010 és 2012 között fejlesztési államtitkár volt, valamint Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester.

Közülük a Fidesz-frakció közlekedési munkacsoportját vezető Bíró Márk az egyetlen, aki még sosem szólt hozzá a törvényhozási vitákhoz. Kubatov Gábor 2006 óta tartó parlamenti pályafutása során egyszer, 2007 áprilisában beszélt a plénum előtt, míg Cserna Gábor legutóbb 2004 őszén, de ő 2006 és 2011 között nem volt képviselő.

Orbán Viktor miniszterelnök négy év alatt 259-szer emelkedett szólásra, és több mint 21 órát beszélt.

A miniszterek közül Navracsics Tibor, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője szólt a legtöbbször, 256 alkalommal, összesen valamivel kevesebb mint nyolc órát. Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes 21-szer kért szót, és másfél órán keresztül beszélt.

A kormánytagok közül a legkevesebbszer, 14-szer a képviselői mandátummal nem rendelkező Németh Lászlóné fejlesztési miniszter fejtette ki véleményét a plénum előtt. Az összes felszólalása 2012 tavaszára, a kinevezését követő első ülésszakra esett. Összesen 22 percet beszélt az Országgyűlésben, és minden esetben interpellációra vagy azonnali kérdésre válaszolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!