Közélet

2014.03.29. 10:48

LMP: a Duna duzzasztásával járhat Paks bővítése

Az előzetes megvalósíthatósági tanulmányokat megvizsgálva kiderült, hogy a paksi atomerőmű régi és a tervezett új blokkjait csak úgy lehet párhuzamosan működtetni, ha megtörténik a Duna duzzasztása - jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton tatabányai sajtótájékoztatóján.

R.G./MTI

A választási időszak hajrájában, szombaton ismertette programját Komárom-Esztergom megye lakosaival a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Szél Bernadett. A politikus és a párt aktivistái Tatabányán kezdték napot, majd Oroszlányban, Esztergomban és Komáromban is keresték az alkalmat a választókkal való találkozásra.

Szél Bernadett a paksi bővítésről beszélt az Árpád téren összegyűlt maroknyi szimpatizánsnak és a sajtó képviselőinek. Kiemelte, hogy az atomerőmű tervezett fejlesztése a Duna menti térségeket, így Komárom-Esztergom megyét is érzékenyen érinti, ugyanis az előzetes megvalósíthatósági tanulmányok világosan mutatják, hogy a régi és a tervezett új atomerőmű-blokkok nem lesznek működtethetők a folyó duzzasztása nélkül. A párt által megkérdezett szakértők szerint nagy a valószínűsége, hogy a felduzzasztott Duna „hűtőtóként” fog funkcionálni, amit az LMP igencsak aggályosnak tart.

Szél Bernadett a sajtón keresztül szólította fel a kormányt arra, hogy adjon számot a Dunával kapcsolatos terveiről. Mint mondta, többek között azért is fontos az LMP jó szereplése az április 6-ai választáson, mert egy erős zöldpárti frakció hatékonyan működhetne közre a „megújuló Magyarország” létrehozásában.

- Vízlépcső nélkül és duzzasztás nélkül nincsen paksi bővítés. A kormánynak számot kell adnia arról, hogy mire készül a Dunával. Az a titkolózás, ami minden küszködésem dacára már hónapok óta folyik, azt mutatja, hogy itt olyan információk vannak, melyek jelentősen rontanák a Fidesz választási esélyeit - jelentette ki az LMP társelnöke.

A politikus "a következő generációk rovására végrehajtott, választás előtti osztogatásnak" nevezte az ingyenes öntözővíz biztosítását, mellyel véleménye szerint az nyer, akinek sok földje van az öntözőcsatornák mellett.

- Ezek azok a cégek, melyek az agrártámogatásoknak a zömét is bezsebelik. Ha Nyergest, Csányit és Leisztingert említem, látszik, hogy itt mindkét oldal oligarchái jól járnak - tette hozzá Szél Bernadett.

Az LMP társelnöke szerint az ingyenes öntözővíz biztosításával a kormány szembemegy a saját vízgazdálkodási stratégiájával, a környezetvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal. Azt mondta, ha a kormány tényleg segíteni akarna azoknak az embereknek, akiknek öntözniük kell, akkor ehhez a rászorulóknak támogatási rendszert kellene kidolgozni.

Az LMP programjáról Szél Bernadett elmondta, annak két alappillére a korrupció visszaszorítása és a zöld gazdaság élénkítésére alapozott munkahelyteremtés, amellyel számításaik szerint 440 ezer új munkahely is létrejöhetne. Kiemelten fontosnak nevezte egy olyan új adórendszer kialakítását, amely a kiskeresetűeknek kedvez és nem a társadalom felső húsz százalékának a jövedelmét növeli.

Szél Bernadett szombaton Komárom-Esztergom megyében a helyi képviselőjelöltekkel - Tatabányán Gutai Zsolttal, Esztergomban Prommer Mátyással, Komáromban Szabados Sándorral - vesz részt városnéző sétákon és beszélgetéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!