Közélet

2014.03.28. 10:23

Herflis, rockos vadházasság

Címkék#Tatabánya

A tatabányai Üstökös csak a zenében nem ismer tréfát.

Szűr Annamária

A tatabányai jégpálya közelében nem csak diszkózenét lehet hallani, hanem jóféle rock- és blues zenét is. A dobszólók az egyik közeli próbaterembe, az Üstökös Rock Blues Bandhez vezettek minket.

Molnár Keró Attila - ahogy később kiderül - a rá jellemző visszafogottsággal és kedélyesen engedett előre az ajtóban, hogy egyből bemutasson Mislai Gyurinak, aki talán a zenész-feng shui szerint épp az ablak elé elhelyezett dobszerkók mögül pattant fel, és biztos, ami ziher, közölte is, hogy ő a dobos.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mislai György
[/caption]

Egy bő negyed órával később persze kiderült, hogy ez csak az este első tréfája volt, mert végre megérkezett az igazi.

Mármint az igazi dobos, vagyis Szász Attila Szoszó, aki rosszindulatú pletykák (vagy egy újabb tréfa?) szerint 44-es lábbal és 65 kilósan született, de ezt azért már az egyszeri krónikás sem hitte el bemondásra. Nem úgy, mint Géza (becsületes nevén Ónodi Géza Norbert) bókját, aki az átszellemülése előtt ezzel a kedvességgel máris feloldotta a kicsit még zavarban lévő vendéget.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szász Attila
[/caption]

A próba foghíjasan kezdődött, mert a basszeros helyett csak a gitárja árválkodott a fal mellett, illetve dehogy árválkodott: mint egy sértődött szerető, bele-belekotnyeleskedett a próbába egy-egy rezonálás erejéig.  Ez persze nem akadályozta meg a többieket abban, hogy nekiálljanak, és állítva egyet az elektromos négyhúros erősítőjén a közelgő koncert előtt átnyálazzák a dalokat.

Az ötödik tagot megelőzte a híre, de ez nem csak azért van, mert helyi celebnek csúfolják a többiek arra utalva, hogy sokan ismerik Tatabányán, hanem azért is, mert zsíros deszkákat készített otthon a csapatnak, így igazoltan hiányzott a próba elejéről. Tóth Gábor Totesz már kávézás közben ért minket, ám vagy fél perccel előbb tudtuk, hogy közeledik. No nem a hagymaszag miatt, hanem azért, mert a folyosó kőpadlóján csak úgy kopogta a csizmája a negyedeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ónodi Géza Norbert
[/caption]

- Kellett egy ismertebb arc a bandába, azért hívtuk - ugratják az épp belépő Toteszt a többiek, majd Gyuri komolyabbra fordítja a szót: nem csak együtt zenélnek, hanem barátok is. Sőt. A zenekar működését egy házassághoz hasonlítja, amiben természetes, hogy akadhatnak gondok, nézeteltérések, de ezeket mindig megbeszélik.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tóth Gábor
[/caption]

- Aztán úgyis én döntök - mosolyodik el újra Gyuri, aki a mikrofon mögött is fújja a magáét. Vagy egy tucatnyi szájharmonika áll készen a bevetésre, hiszen az Üstökös úgy építette be a herflimuzsikát a régi öregek nótáiba és a saját dalaikba is, hogy olyan, igazi ízes rock és blues dübörögjön a hangfalakból, ami egyszerre dallamos és mégis kellőképpen kemény, húzós zene.

Noha anno, egy tatabányai tömblakásban kocsmabluesnak indult Attila és Gyuri örömzenélése, mára igencsak kinőtte magát a formáció.
A zenélés minden pillanatát megélik.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Molnár Attila
[/caption]

A szombati próbák nem csak a gyakorlásról szólnak, inkább afféle baráti összejövetelek, ahol a cimborák, mit ad Isten, együtt is zenélnek. Nem veszik félvállról a bandát, de nem is komolykodják agyon magukat. Élvezik amit és ahogy csinálnak, ráadásul nem is rosszul. Talán ennek is köszönhetik, hogy egyre több helyre hívják őket, legyen szó kisebb-nagyobb fesztiválokról, turnékról vagy klubkoncertekről.

Dalszövegeik többek között a szerelemről és az élet viszontagságairól szólnak, a Himnusz minden asszonynak című dal például egy sallangmentes vallomás az igazinak, de mindenki magáénak érezheti, aki megtalálta már a párját, vagy szeretné, hogy ő legyen valakinek a jelene és az útja is.

Az Üstökös mindenesetre jó úton jár, és ezt a Nazza Sofware segítségével hamarosan elkészülő lemezükkel, no meg a koncerteken is bizonyítják.

Az Üstökös Rock Blues Band tagjai

Molnár Attila (gitár)

Szász Atilla Szoszó (dob)

Tóth Gábor (basszusgitár)

Ónodi Géza Norbert (gitár)

Mislai György (ének, szájharmonika, szöveg)

Szász Atilla Szoszó (dob)

Tóth Gábor (basszusgitár)

Ónodi Géza Norbert (gitár)

Mislai György (ének, szájharmonika, szöveg) Mislai György Molnár Attila Szász Attila Ónodi Géza Norbert Tóth Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!