Közélet

2014.03.16. 11:39

Ezt is megértük: Meggyes Tamás nyíltan Tétényi Éva mellé állt

Ötödik alkalommal került a napokban az esztergomi képviselő-testület elé a település költségvetési rendelettervezete. Meggyes Tamás kísérletet tett „sajátjai” meggyőzésére, ám nem járt sikerrel, ami azt eredményezte, hogy Tétényi Éva újra visszavonta költségvetési rendelettervezetét.

Barlangi

Ismeretes: a negyedik verzióról Tétényi Éva azért nem engedte szavazni a grémiumot, mert a többségi frakció csak bizottsági jóváhagyással korlátozta volna a polgármester „mozgási szabadságát”, azaz döntési jogát napi (legfeljebb) egymillió forint felhasználása felett. E nélkül viszont – a városvezető meglátása szerint – az ügyintézésben is fennakadások adódhatnak. Ez volt tehát az „alapfelállás”, ami újólag rámutatott a felek közti konszenzus és bizalom hiányára.

– Változatlanul kérem önöket a napi feladatellátáshoz szükséges forrás meghagyására, amit természetesen csak a költségvetésben meghatározott keretösszegig használhatnék fel, és kizárólag indokolt esetben – érvelt Tétényi Éva, ám az előzetes egyeztetés dacára politikai ellenfelei soraiban ezúttal sem talált értő fülekre. Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis azzal replikázott, hogy nem érti, miért baj, ha a Pénzügyi ellenőrző és tulajdonosi bizottság is „látja, hogy az egymillió forintok mire mennek el”.

– Nem fogom megengedni, hogy így akadályozzák a város működését – váltott keményebbre Tétényi Éva, aki Meggyes Tamás személyében e témakörben támogatóra lelt. – Ez nem egy jó költségvetés, de végre törvényes, ezért azt javaslom a testületnek, hogy fogadjuk el. Sőt, azt is javaslom a saját frakciómnak, hogy az egymilliós keretet is hagyja jóvá. Nem érhet ez az egész annyit, hogy ne legyen miatta költségvetés – fogalmazott Esztergom korábbi polgármestere.

Meggyes Tamás szerint azért is visszás a helyzet, mert az önkormányzati tulajdonú Strigonium Zrt. – „ahol egyértelmű, hogy rossz irányba mennek a dolgok” – vezérigazgatója húszmillió forint felett diszponálhat. Az expolgármester és Stámusz Andrea (Jobbik) is azt az álláspontot képviselte, hogy ha a többségi frakció bizottsági egyetértéshez köti a városvezető „milliós döntési jogkörét”, akkor járjon el hasonlóképp az említett cég első embere, Hendrik Krisztina esetében is. Meggyes Tamás utalt rá: tavaly a Fidesz-frakció jóvoltából kilencmilliárd forint felett rendelkezhetett Tétényi Éva egy személyben, ezért a jelenlegi „kompromisszumképtelenségnek” semmi értelme. 

– Négy éves ciklusunk végén járunk, és egy csomó mindent nem sikerült megtennünk, amit pedig meg kellett volna, például a polgármester számonkérése ügyében. Ebben gyenge volt a frakció, mert bizonyos politikai érdekek ezt várták el tőle. Ne most mutassunk műbátorságot! – szólt sajátjaihoz Meggyes Tamás. Németh József (Fidesz) válaszként rámutatott: azért fogadták el a 2013-as év végén a költségvetést, mert máskülönben az állam által folyósított több mint hatszázmillió forintot elbukta volna a település.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem bízunk abban, hogy a polgármester asszony utólag bármilyen döntéséről is beszámolna nekünk – utasította el Steindl Balázs a Nyíri Attila (MSZP) által javasolt kompromisszumos megoldást. – Az esztergomi polgárok megnyugtatását szolgálná, ha közösen döntenénk a forrásfelhasználás ügyében – fogalmazott a frakcióvezető.

Meggyes Tamás még tett egy kísérletet „sajátjai” meggyőzésére, ám nem járt sikerrel, ami azt eredményezte, hogy Tétényi Éva újra visszavonta költségvetési rendelettervezetét. Ez a lépés egyebek mellett azt jelenti, hogy – amennyiben később sem jutnak egyességre a felek – a polgármester egymaga fog a városi vagyonnal gazdálkodni – méghozzá az előző évi költségvetés keretszámai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!