Közélet

2014.03.08. 10:13

Elfogadták a megye költségvetési rendeletét

Az elsők között a III. Megyei Környezetvédelmi Program egyeztetési változatának társadalmi vitára bocsátásáról határoztak a megyei közgyűlés tagjai. A nemzeti program 3 stratégiai és 25 célprogramból áll, a megyei 12, úgynevezett célterületet céloz meg.

P. J.

Popovics György kiemelte, hogy megyénk a programkészítésben úttörő szerepet vállalt. Pályázati forrásból az elsőként készítették el szűkebb hazán környezetvédelmi programját. A megyei elképzelések összhangban, harmóniában vannak a nemzeti tervekkel. A társadalmi vitára bocsátás előtt a dokumentumot eljuttatják a települési önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, ezt követően pedig már minden állampolgár számára elérhetővé válik az anyag.

Az aktuális területfejlesztési döntések kapcsán elhangzott, hogy az operatív programok egy részének elbírálása brüsszeli egyeztetésre vár. Ennek ellenére – a szakemberek szerint – a megyei koncepció szerkezetében, felépítésében megállja a helyét az országos területfejlesztési  elképzelések szentesítését követően is.

A nagy hozzáértéssel készített dokumentumban valamennyi stratégia cél megjelenik és tartalmazza a hat térségi, valamint a hat tematikus prioritást egyaránt. Ezt az előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület. Nem így az idei költségvetési rendeletet, amelyen a képviselők közül kilencen szavaztak mellette, öten ellene.

Az idén a vis major alap megyei támogatási alappá alakult. Az elsők között Kömlőd, Mogyorosbánya és Bajót jutott hárommilliós kamatmentes támogatáshoz. Aka pedig egymillióshoz. Emellett módosította a grémium a Naszállyal és Epöllel kötött támogatási szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!