Közélet

2013.11.08. 12:45

Öveges-emlékverseny az Eötvösben

A tatai Eötvös József Gimnáziumban szombaton immár 34. alkalommal rendezik meg az Öveges József Emlékversenyt.

kemma.hu

A cél, hogy a 9-10. évfolyam tanulóinak figyelmét a matematikára, a fizikára és a környezetvédelemre irányítsák és megmutassák, hogy az iskolában eddig tanult ismeretek hogyan hasznosíthatók a mindennapi élettel kapcsolatos, sokszor bonyolult problémák megoldásában, valamint hogy mind többekkel megismertethessék Öveges József munkásságát, kísérleteit, pedagógiai módszereit.

Az előzetes fordulókból beküldött eredmények alapján a legjobb 45 csapat kapott meghívást a tatai döntőre.
Öveges József tanári pályáját vidéken kezdte. Tanított Szegeden, Vácott és Tatán. A leghosszabb ideig, összesen tizenkét éven át, a tatai kegyes-tanítórendi Gróf Esterházy Miklós Gimnáziumban. Itt döntötte el, hogy tudományos könyveket ír az ifjúságnak.

Tata 1964-ben díszpolgárává választotta. Egykori kedves iskolájában – a mostani Eötvös József Gimnáziumban – születésének 85. évfordulóján emléktáblát avattak. Örök álma volt, hogy tudományos játékszobákat létesíthessen, és 1995 őszén be is teljesült álma: megnyitották a Csodák Palotáját.

Hitt az élőszó erejében, abban, hogy fontos a magyarázat. Kollégáinak többször elmondta: „A mi szerepünk a bányászlámpáé: csak oda akarunk elegendő fénnyel világítani, ahol szükség van rá.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!