Közélet

2013.11.06. 11:28

Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatán

Címkék#Tata

A megye összes általános iskolájának bemutatja a továbbtanulási lehetőségeket a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja november 8-án, pénteken és 9-én szombaton a megyei pályaválasztási kiállításon.

kemma.hu

A Tatai Edzőtáborban tartott rendezvényen háromezer látogatóra számít a hatvannál több kiállító, melyek között a megye középiskolái mellett a térség jelentős munkaadói és tanácsadó szervezetek is megjelennek.

Különlegességként több standon „Szakma szigetet” rendeznek be, ahol az érdeklődőknek testközelből mutatják be, hogyan, mivel dolgozik egy-egy foglalkozás képviselője. A munkaügyi központ pályaorientációs és pszichológiai tanácsadást tart, egy autósiskola a korosztály számára érdekes kerékpáros tesztet állított össze, szombaton pedig a szülők kíséretével érkező gyerekek újdonságként grafológiai tanácsadáson vehetnek részt.

A munkaügyi központ a fiatalok által használt tájékozódási szokások figyelembevételével a www.palyakep.hu oldalon naprakésszé tette a középiskolák adatait, továbbtanulási lehetőségeit. A kiállításra érkezők egy QR-kódos kártyát kapnak, ennek mobiltelefonos beolvasásával is eljuthatnak a palyakep.hu oldalra.

A kiállításra készült el az eddig már lezajlott „Szakma-túra” rendezvényekről szóló beszámoló. A munkaügyi központ a 2012-es megyei pályaválasztási kiállításon kezdte el a termelő üzemekbe tett látogatások szervezését, az utaztatást a megyei kereskedelmi- és iparkamara támogatta. A kezdeményezés rövid idő alatt olyan népszerű lett, hogy az idei keretet felhasználták, már a 2014-es „Szakma túrák”-ra is sorban állnak a jelentkezők.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja minden évben kiemelten foglalkozik a fiatalok pályaválasztásának elősegítésével. Ennek jelentőségét indokolja, hogy a nyolc osztályt elvégzettek túlnyomó többsége továbbtanul az általános iskola után. A megyei nyilvántartásban 2013. szeptember végén 1.540 pályakezdő, 25 év alatti álláskereső szerepelt, ők adták a teljes állomány 13,2 százalékát.

A pályaválasztási döntés során már nem elsősorban iskolát célszerű választani, hanem a választott szakma szemszögéből érdemes kiválasztani az elképzelt/vágyott szakmát oktató intézményt. Éppen ezért szükséges, hogy döntésünk meghozatalában ne csak a szűkebb környezetünk, hanem a társadalom is segítséget nyújtson. Látható, hogy a „kétkezi” szakmákra egyre nagyobb igény mutatkozik, egy kiváló szakember jól kiválasztott szakmájával mindig képes állást szerezni és megélhetést biztosítani családjának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!