Közélet

2013.11.19. 08:13

Még 2013-as költségvetése sincs Esztergomnak

Esztergom polgármestere, Tétényi Éva (független) csütörtökre összehívta a város önkormányzati képviselő-testületét. Nyílt ülésen 19 napirendi kapcsán kínál lehetőséget döntésre, zárt ülésen javasol tárgyalni négy témát, az interpellációk, illetve kérdések mellett három tájékoztató is elhangozhat délután öt órától.

F. K.

 A tervezett napirendi pontok között nem szerepel – nem tévedés – a város idei, még november végén sem érvényben lévő költségvetési rendelete. A fideszesek alkotta többségi frakció azt javasolja, hogy a városvezető vagy írja alá a március 14-én tíz igen és két nem szavazattal elfogadott idei költségvetést vagy kezdeményezze a rendelet ismételt, csütörtöki tárgyalását.

Közleményükben jelzik, hogy Tétényi Éva – polgármesteri jogával élve – kezdeményezte a költségvetés ismételt tárgyalását. A március 28-án megtartott ülés úgy alakult, hogy nem szavazhattak a témában a képviselők. A közlemény szerint Tétényi Éva azzal, hogy megtagadta a képviselő-testület által március 14-én elfogadott költségvetés aláírását, nemcsak súlyos törvénysértést követ el, hanem veszélyezteti a város és intézményei működését.

Tétényi Éva szerint, ha lenne is költségvetése Esztergomnak, a város akkor sem kapná meg az úgynevezett normatív állami támogatást, mivel a képviselő-testület nem fogadta el a 2012. évi zárszámadást. A megyei kormányhivatal eljárást indított a Kúriánál az önkormányzat ellen, annak „törvénysértő, a helyi önkormányzati törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztása miatt”.

A 2013. évi büdzsé elfogadása mindenki számára előnyös lehetne, mert a felfüggesztett állami hozzájárulások így befolyhatnának az önkormányzat számlájára. A helyzetet az könnyíti, hogy már az év végén járunk, tehát a költségvetés tényszámokon alapul majd.

A polgármester szerint a fideszesek azon állítása, hogy létezik költségvetés, hibás. Egy megvétózott határozatot csak új szavazással lehet érvényesíteni. Ezek szerint a megvétózott költségvetésről újra kell szavazni. Addig ez a dokumentum nem létezik, így nincs mit aláírnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!