Közélet

2013.11.27. 14:49

Harmincezernél is több madár van az Öreg-tavon

Címkék#Tata

Szerda reggelre 31 ezerre emelkedett a vadludak száma a tatai Öreg-tavon. Ahogy azt a megyei szakemberek remélték, a hideg idő meghozta a vadlúd-tömegeket a területre.

Sz.A.

A nagy lilikek, a vetési ludak, a nyári ludak mellett olyan, világviszonylatban is veszélyeztetett fajok is itt telelnek, mint amilyen az idén rekordokat döntögető vörösnyakú lúd, vagy a kis lilik.

Szombaton immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a tatai Öreg-tó partján a Vadlúd Sokadalmat, amelyen számos programon részt vehetnek az érdeklődők.

A tó a maga alig 2 négyzetkilométeres felületével az őszi-téli időszakban olyan fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, mely méltán teszi világszerte híressé. Ez a látványosság pedig nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása.

A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb - 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett - pihenőhelyüket.

A rendezvény idei díszvendége a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos, az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatunk.

Szombaton lesz teleszkópos madármegfigyelés és madárgyűrűzés, játszóház, de a rendezvényre érkezik az Írottkő Natúrpark Roadshow is. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a roadshow keretében tanösvényt állít fel a rendezvényen. Termék-kóstoló, kézműves bemutató, természetes alapanyagú gyermekjátékok és kvíz várja az érdeklődőket. Adventi vásár is lesz, kézművesek, őstermelők, népművészek portékáival. Fontos tudni: a tómederben minden nap délután 15 óra és másnap reggel 9 óra között tartózkodni tilos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!