Közélet

2013.11.29. 19:23

Fontos kérdésekben született döntés a tatabányai közgyűlésen

Címkék#Tatabánya

November végi rendes testületi ülésükön Tatabánya képviselő-testületének tagjai elsőként a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló helyi rendeletben fogadtak el egybehangzóan néhány módosítást és pontosítást a kormányhivatal jelzései mentén.

A.P.A.

Ezután a szociális ellátások helyi rendelete következett, amelynek elfogadásával az önkormányzat nem csak a távfűtést használó, de tüzelőanyag biztosításával a szénnel vagy fával fűtő rászorulókat is segítheti a hideg hónapokban.

A képviselők egybehangzóan támogatták azt a határozati javaslatot is, amelynek nyomán az önkormányzat szándéknyilatkozat aláírásával csatlakozik a „Jobb velünk a Világ” rendezvénysorozat keretein belül december 3-án a Fogyatékkal élő Emberek Világnapján szervezett programhoz. Az önkormányzat vállalása, hogy a jelenleg foglalkoztatott megváltozott munkaképességű dolgozóinak létszámát 2014-ben legalább két munkavállalóval bővíti, elősegítve ezen személyek munkaerő-piaci integrációját. Emellett érzékenyítő tréninget szervez és törekszik arra, hogy a jelentősebb városi rendezvényeken a fogyatékkal élő előadók is megmutatkozhassanak.

Szintén egy emberként támogatták a testület tagjai a Keri Sportcsarnok ügyét. A másfél évvel ezelőtti településrendezési döntést követően kiderült, a létesítéshez szükséges településrendezési eszközöket módosítani kell, hogy a városon belüli, jó közlekedéssel rendelkező középiskola mellett új tornaterem, labdajáték csarnok épülhessen.

A Nyugat-Gerecse Tatabánya közigazgatási területére eső része településrendezési eszközeinek megalkotásához kapcsolódó határozati javaslatot 11 igennel, 6 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A rendeletalkotás, amellyel egy négy éves folyamat zárulhat le, 10 igent és 7 tartózkodást, míg a következő, a Rezsicsökkentés plusz programhoz szükséges rendeletek módosítását célzó előterjesztés egybehangzó támogatást kapott. A módosítással a fűtéskorszerűsítéshez támogatás nyújtható majd mind a költségosztós, mind az egyedi mérős korszerűsítéshez, a hő-leadók, illetve lakások részvételi arányával kapcsolatban pedig a társasházi törvény vonatkozó rendelkezései lesznek mérvadóak. Emellett a rendelet a későbbiekben kiterjed az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelésére is.

Az önkormányzati többségi tulajdonú cégek egységes irányítási modellbe szervezését is megszavazta a testület: egy korábbi döntés folytatásaként az önkormányzat, mint az új városi szolgáltató, a T-Szol Zrt. alapítója jogutód nélkül megszünteti annak végelszámolása útján a Tatabányai Közszolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-t.

„A Magyar Állam tulajdonában lévő ingatlanok térítésmentes önkormányzati tulajdonba adásának kezdeményezése” elnevezésű napirendi pont a Tatabánya, Puskin utca 7/b. ingyenes átruházását célzó kérelem benyújtásáról szólt. Az egykori GYIVI épületét ideiglenesen kollégiumként hasznosítaná az önkormányzat. A kertvárosi ingatlant mintegy 20 millió forintos becsült költséggel 130 tanuló befogadására alkalmas kollégiummá lehetne alakítani, amely két évig töltené be ezt a szerepet. Ezalatt a város döntést hozhatna a jelenlegi, Dózsa György úti kollégiumépület sorsáról, annak esetleges felújításáról, amely azonban 300-400 millió forintot emésztene fel. A rendkívül rossz állapotban lévő épületet jelenleg 60-70 kollégista használja, úgy, hogy a ház harmadik emelete lakhatatlan. A képviselőkben több kérdés is felmerült a hosszú távú megoldással kapcsolatban, ám egybehangzóan támogatták az ideiglenes „költöztetés” koncepcióját.

A közgyűlés tárgyalta és támogatta az Alsógalla és Tatabánya vasútállomások üzemeltetési átvételének meghosszabbítását is. Így az önkormányzat támogatási szerződést köthet 2014-re is. Mint az az előterjesztő Schmidt Csaba polgármestertől elhangzott, csodát továbbra sem ígér az önkormányzat, ám rendezett környezetet igen. Az állomásokon már az ez év végéig érvényben lévő szerződés miatt számos pozitív változás tapasztalható.

A novemberi ülésen a testület döntött a hulladékgazdálkodási rendszerhez kapcsolódó tulajdonjogi és földhasználati kérdésekről, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról és a települési szilárd hulladék kezelési helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról. Utóbbi esetében jelentős, lakossági kérésre eszközölt változás, hogy a későbbiekben a kereskedelmi egységek a lakossági edényzetek helyett saját tulajdonú vagy bérelt gyűjtőedényt használhatnak egyedül vagy más vállalkozásokkal összefogva.

Egy híján a testületi tagok mindegyike hozzájárult az egyes helyi adórendeletek technikai jellegű, adminisztrációs terheket csökkentő és könnyítést is tartalmazó módosításához. A képviselők döntöttek az Örökbefogadási Pályázatok támogatásáról is. Az önkormányzat Környezeti és Nevelési Programjának keretében meghirdetett pályázaton óvodák, iskolák fogadhattak örökbe tatabányai közterületeket, zöldterületeket, környezeti szempontból értékes területeket. Az örökbefogadóknak a tegnap 15 egybehangzó igen nyomán összesen 600 ezer forint támogatást ítélt oda az önkormányzat.

A testület röviden foglalkozott a „Hagyomány és megújulás Óvárosban” című pályázathoz kapcsolódó akcióterületi tervvel is. A témát egy héttel korábban, rendkívüli ülésen hosszan tárgyalták, ezúttal gyors döntéssel egybehangzóan elfogadták a képviselők, akik később még döntöttek a tatabányai vállalkozásoknak adható telephely fejlesztési támogatás nyújtásához szükséges pályázatról és az MLSZ sportpályákhoz kapcsolódó feladatátadási szerződés megkötéséről is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!