Közélet

2013.09.25. 12:50

Pély Barna: Nem kötöttem kompromisszumokat

A külföldi babérokra is törő Pély Barna vezetette Pély Barna Trio (angol változatban: B the First) szombaton Tatán lép fel, októberben pedig már Erdélyt célozza meg dinamikus, energikus stílusával. Zenekaráról és sok minden másról faggattuk a frontembert.

Szűr A.

-  Mire számíthatnak a tataiak szeptember 28-án a Pély Barna Trio koncerten a The Saloon Music Pub-ban?
-Torzítós gitár és basszusgitár, jó hangos dobolás, vocoder, blues-rockos dalok egy csipetnyi funk-kal. A mi színpadunkon elszabadulnak az érzelmek, és még együtt énekelni is akarok az itt, velünk bulizókkal!

- Hosszú út vezetett a Pély Barna Trióig a Kifutótól. Mennyi kompromisszum kellett ahhoz, hogy a saját útját járhassa?
-Tulajdonképpen semmilyen kompromisszumot nem kötöttem. A pillanatban élek. Az is saját utam, csak épp 1997-ben.

- Négy típusú fellépést is vállal (Alone and Acoustic, Pély Barna Trio, United electro, United Live). Melyik a legkedvesebb a szívének, mi a "különbség" akár hangulatban, akár zenei világban közöttük?
- Mindegyiket nagyon szeretem, de más miatt. Mindegyikben önmagamat valósítom meg, csak más játszótéren játszok. Az "Alone & Acoustic" koncerteken egyedül ülök a színpadon és egyetlen gitárral adom elő az angol nyelvű dalaimat, amit általában a Pély Barna Trióval játszok nagyszínpadon és jó hangosan torzított elektromos gitárral. Nem kell alkalmazkodnom senkihez, és senkinek nem kell alkalmazkodni hozzám, de elég melós a dalaimat így játszani, mert több zenei funkciót (ritmus, harmónia, dallam) egyszerre kell megvalósítanom. A trióm a legkényelmesebb. Itt minden számot én írtam, és hangszereltem egyedül. Kottler Ákos (dob), és Péterfi Attila (bass) életre-halálra kísérik óriási energiaszinttel minden pillanatomat, ...még az elborultakat is! Körülbelül úgy érzem magam, mint egy vadászpilóta... ők meg a vadászgép. A United mindkét fajta fellépése egy igazi érzelmi-zenei kavalkád. Hármunkból fakad a zene, és a játékmódunk is. Itt azért kell alkalmazkodom Áronhoz, és Gergőhöz (Romhányi Áron-Zongora, Mits Gergely-Bass), már 13 éve, de pont ez a szépsége. A United electro-n pedig elektronikus zenei stílusjegyeket, és hangzásokat használunk az akusztikus dob helyett. Nagyon izgalmas. Nem tudnám egyik fellépést sem kiemelni, mindegyiket szeretem, de talán a Trio a legkényelmesebb.

- Az idei eurovíziós dalválogatón Bódi László Cipő emléke előtt tisztelegtek. Miért tartották fontosnak, hogy így is kifejezzék részvétüket, gyászukat?
-A Republic komoly mérföldkő a magyar pop-rock történet kanyargós és sáros útján. Kikerülhetetlen Bódi László munkássága. Úgy éreztük, hogy a megemlékezésünket Cipő és egyben a Republic is nagyon megérdemli.

-  Mennyit foglalkozik zenével egy zenész? Honnan szerez inspirációt, van idő csendben lenni, vagy valami mindig szól a háttérben?
- Én egyfolytában zenével foglalkozok. Ez nem mindig jó, de nagyon rutinos lettem tőle, ami magabiztossá tesz a legszörnyűbb, vagy megalázónak tűnő szituációkban is. Nekem a csend a legnagyobb inspiráció. A magányos csendbe valahogy mindig beférkőzik egy új, vagy újnak tűnő gondolat, vagy egy dallam.....,de aztán megint zúznom kell a gitáromon, és ordítani a mikrofonba. Nem vagyok egy visszafogott pasi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!