Közélet

2013.09.02. 18:31

Gördülékeny tanévkezdés?

Címkék#Tatabánya

Megyénk valamennyi iskolájában megkezdődött a tanítás az új tanévben. Bár kilenc intézményben csak megbízott igazgató végzi az irányítást, az oktatás mindenhol rendben elindult.

Palásti Péter

Így volt ez a tatabányai Sárberki Általános Iskolában is, ahol Krutilla Katalin igazgatónővel és helyettesével azért nem találkozhattunk a délelőtti órákban, mert nekik is be kellett menniük a tankerület munkatársaihoz. Távollétükben Sturczné Borbás Tündével, az alsó tagozatos munkaközösség vezetőjével beszélgettünk.

Tőle tudtuk meg, hogy kollégáival az első héten még annál is több időt töltenek majd az iskolában, mint amennyit az új közoktatási törvényben előírtak számukra. Ennek oka az, hogy az elkövetkező napokban megtartják az évindító szülői értekezleteket évfolyam- és osztályszinten éppúgy, mint a munkaközösségi foglalkozásokat és projektmegbeszéléseket; továbbá elvégzik az osztálynaplókkal és a törzskönyvekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, ami tanulónként minimum húsz percnyi ráfordítást igényel, s még hosszasan sorolhatnánk.

Mindennek elvégzése jóval meghaladja majd a kötelezően előírt heti 32 órát, amit a tanároknak ezentúl az iskolában kell tölteniük. Ebből 26 tanórát kell megtartaniuk, 6-ot pedig a helyi igényeknek megfelelően.

Elméletileg ez utóbbi hatszor hatvan percet egy nap alatt is lehet(ne) teljesíteni, de gyakorlatilag leghamarabb inkább csak két nap során, de valószínű, hogy a legtöbb érintett ezt időben jobban „széthúzza”. Már csak azért is, mert a felsoroltakon kívül ott van még a dolgozatok kijavításának a kötelezettsége és a másnapi tanórákra való felkészülés.

Mindebből jól látható, hogy a pedagógusok eddig sem 32 órát dolgoztak hetente, hanem jóval többet. Korábban viszont  alacsonyabb volt a kötelező óraszámuk, mostantól központilag szabályozzák munkaidejüket. Emiatt joggal vetődött fel a kérdés sok iskolában, hogy ha 32 órában szabályozták munkaidejüket, akkor kötelezhetők-e többletmunka végzésére, s ha igen, akkor kapnak-e azért plusz juttatást.

A pedagógusok helyzetét csak tovább bonyolítja, hogy naponta csupán két tanórára küldhetők be helyettesítő tanárként, ami főleg a téli, influenzás időszakokban teszi majd meglehetősen nehézzé az iskolai munka szervezését. Ez viszont még odébb van. Egyelőre csak szeptember elején járunk, mire a hónap végére érünk, valószínűleg gördülékenyebben mennek majd a dolgok az oktatási intézményekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!