Közélet

2013.09.27. 11:00

Esztergom: folytatódik az állóháború - Frissítve!

A Fidesz-KDNP-frakció többsége nem vett részt az esztergomi képviselő-testület ülésén csütörtök este. Meggyes Tamás úgy kommentálta a helyi Fidesz-vezető bejelentését, miszerint egyik frakciótag sem indul a következő választásokon, hogy az kollektív büntetés. A Jobbik, a Fidesz és a polgármester és sajtóközleményeket adott ki.

kemma.hu

<extray Tétényi Éva független polgármester fél óra várakozás után határozatképtelennek nyilvánította az ülést. A polgármester a tervezett kezdési időpont után azt kérte a tíztagú, a többséget adó frakciótól, hogy jelen lévő három képviselőjük mellé még ketten jelenjenek meg a határozatképességhez, és dolgozzanak együtt a város érdekében, mert "nem kell annyira komolyan venni azt a visszaléptetést" - tette hozzá.

A hét elején a Fidesz új városi elnöke, György Róbert közölte: a következő ciklusban a jelenlegi képviselők közül senkit nem kívánnak indítani, és az új képviselőket a tagság közül, a Fidesz választókerületi elnökének egyetértésével választják ki.

A felhívásra fél órán belül egyedül Steindl Balázs frakcióvezető érkezett meg, és azt mondta, nem tud további érkezőkről. Tétényi Éva felvetésére, miszerint "akkor ön alól kiment a frakció", azt válaszolta, "ahogy mondja". A polgármester ezután az ülést határozatképtelenné nyilvánította.

Meggyes Tamás volt fideszes polgármester, aki nem vett részt az ülésen, az MTI-nek elmondta, nem érzi igazságosnak a Fidesz városi elnökének azt a döntését, hogy a tíztagú frakcióból a következő választásokon senkit nem indítanak.

- Ez kollektív büntetés. Azt mondani, hogy tíz emberből mind a tíz hibás, azt jelenti, hogy a Fidesz alkalmatlan - jelentette ki. Hozzátette, hogy "a frakcióból több ember van, aki áldozatos munkát végzett, és békét csak úgy lehet kötni, ha elismerjük azok munkáját, akik ezekben a nehéz években áldozatokat hoztak".

György Róbert, a Fidesz városi elnöke és Steindl Balázs frakcióvezető az MTI-hez eljutatott közleményükben hangsúlyozták, hogy az ülésen a jobbikos és a volt LMP-s, jelenleg független képviselő sem vett részt, azon túl, hogy magánjellegű elfoglaltsága miatt a Fidesz-KDNP-frakció több tagja sem tudott megjelenni, tehát a határozatképesség nem egyedül a Fidesz-KDNP-frakción múlott.

- A Fidesz-KDNP frakció képviselői szeretnének a továbbiakban is nyugodt 
körülmények között dolgozni, ezért megkérjük polgármester asszonyt, 
hogy a továbbiakban is biztosítsa a rendet, a nyugodt munkakörülményeket a testületi teremben és a városházán. A médiából egyértelmű számunkra, hogy az ellenzéki pártok célja nem a városért, az itt élő polgárokért való munka, hanem a szándékos  zavarkeltés és a botrány fenntartása - olvasható a Steindl Balázs és György Balázs által szignózott közleményben.

- A képviselők négy évre szóló mandátumot kaptak a választóktól, ezért a 
továbbiakban is az esztergomiakért, az itt élőkért a képviselői 
eskünkhöz méltóan szeretnénk a munkánkat ellátni jövő év őszéig.
Mind a Fidesz Esztergomi Szervezete, mind a frakció azon dolgozik, 
hogy városunk élhetőbb legyen, ehhez pedig nyugodt, botrányoktól 
mentes közéletre, valamint nem az ellenzéki pártok öncélú 
politizálására van szükség - tették hozzá.

Tétényi Éva polgármester "Szétesett a Fidesz Esztergomban" címmel adott ki közleményt a csütörtöki testületi ülés után. Ebben kiemeli: a szeptember 26-i rendes testületi ülésen kellett volna a képviselőknek döntenie több fontos, a város életét meghatározó témában, többek között a pénzügyi helyzettel, a városi holding, a Strigonium Zrt. vezérigazgatójának személyi kérdéséről, több városi szabályozási tervről, az útalapról, és számos lakás, illetve helyiség bérbeadásáról.

-  A következő rendes ülés időpontja a fideszes többség döntése értelmében október 31. - tette hozzá.

Tétényi Éva szerint "felmerül a kérdés, mi történik most Esztergomban. A körülbelül egy héttel ezelőtt bejelentett jobboldali összefogás miatt a jelenlegi Fidesz-frakció úgy tűnik, mellőzve érzi magát, mivel a Fidesz új helyi elnöke, György Róbert a sajtónak azt nyilatkozta, hogy semelyik jelenlegi fideszes képviselőt nem indítják a jövő évi választásokon. Úgy tűnik, ezt a Meggyes-csoport komolyan vette, és nem kíván tovább érdemi munkát folytatni."

- A helyzetet súlyosbítja, hogy a város szeptember 17-én az állam által elvitt 609 millió forint miatt ugyanolyan bajban van, mint volt 2010 októberében. Így az adósságrendezésben megítélt részletnek csak 2 százalékát tudja a város átutalni a hitelezőknek, valamint az intézményeknek csak egy havi költségvetési keretet tudott biztosítani. Éppen most lenne a legnagyobb szükség arra, hogy az eddig is együttműködést hirdető „jobb” oldal a város érdekében félretegye sértettségét. Ez most sem sikerült - tette hozzá.

Tétényi Éva független polgármester még az ülés előtt újabb levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a város díszpolgárához annak érdekében, hogy Esztergom város sorsának megoldására olyan személyt jelöljön ki, aki döntésképes, és a helyi fideszesek is elfogadják.

- Látván azt, hogy sem a pénzügyi kérdésekben, sem a gazdasági társaságok ügyében, sem a rendezési tervekben, sem egyéb olyan hasznosítási és a város napi életét befolyásoló kérdésben nem lehet számítani a képviselő-testület biztonságos működésére, újra az Országgyűléshez fordulok annak érdekében, hogy a ténylegesen működésképtelen helyi testületet az Országgyűlés a vonatkozó törvények értelmében oszlassa fel - zárta közleményét Tétényi Éva.

Zentai-Plajner Zsolt és Stámusz Andrea (Jobbik) is sajtóközleményt adott ki a csütörtöki eseményekre és a többi kommünikére reflektálva.
"Való igaz, hogy Stámusz Andrea  képviselő, éppen éves rendes szabadságát tölti ezért nem vett részt a testületi ülésen, és az ex LMP-s képviselő sem volt ott, de tisztelettel jeleznénk az elnök úrnak, hogy a Fidesz frakció egyedül is képes biztosítani a határozatképességet" - kezdték.

- Olyannyira határozatképesek, hogy sajnos már arra is volt példa, hogy  úgy gondolták, még a  polgármester és az ellenzék nélkül is képesek egymaguk testületi ülést tartani, - amit teljesen törvénytelenül - meg is tettek - jelzik.

Arra, hogy a Fidesz-elnök szerint a„ médiából egyértelmű számunkra, hogy az ellenzéki pártok célja nem a városért, az itt élő polgárokért való munka, hanem a szándékos zavarkeltés és a botrány fenntartása” a cél, így reagáltak: "botrányos és törvénytelen lépéseiket továbbra sem fogjuk szótlanul hagyni, de ezekkel szemben mi mindig a hivatalos úton és módon járunk el. Véleményünk szerint az esztergomi zavarkeltésről és a botrányokról szóló hírek főszereplőit és okozóit is saját csapatán belül találja."

- Említhetném a körzet Fideszes országgyűlési képviselőjét, aki sajnos úgy képviseli  Esztergom városát a parlamentben, hogy sem a korábbi, sem a mostani ciklusban  önálló előterjesztése, és  hozzászólása sem volt, csupán mentelmi ügyei kapcsán nyilatkozott egy rövid igennel illetve nem-el.
Ezzel szemben szinte csak a botrányos ügyeiről szóló cikket fog találni, ha Meggyes Tamás nevére keresést kezdeményez az interneten - olvasható nyilatkozatukban.

Hozzáteszik: ha a képviselők visszahívhatók lennének, abban az esetben, - ha már ez többségüknél sajnos nem belülről fakad – tényleg oda figyelnének a polgárokra, és talán  azt képviselnék amiért a testületbe küldték őket. "Említhetném azt a nem túl polgárbarát hozzáállást is, amit a Fidesz-frakció képviselt a helyi népszavazás, vagy az alkotmány-sértő szemétrendelet kapcsán" - írják.

- Fidesz vezetésű testület kötötte a város számára egyértelműen hátrányos közvilágítási szerződést, ráadásul több mint 12 évre! A Fidesz vezetésű testület hozta létre a Strigoniumot, és most is a Fidesz többségű testület akadályozza azt, hogy a Strigonium Zrt helyett, a közfeladatot ellátó cégek közvetlenül a hivatal vezetése alá tartozzanak. A tetemes adósságot is a korábbi Fideszes városvezetés hagyta Esztergomra. Sokan a Fidesz frakció tagjai közül inkább karrierjük építésével foglalkoznak, illetve azzal, hogy elhitessék a lakossággal, hogy Meggyes Tamás idejében mennyire jobb és élhetőbb volt a város. Azt persze bölcsen elhallgatják, hogy ez a látszatjólét eredményezte a több mint 20 milliárdos városi adósságot. Nem felejtettük el, hogy van, akinek az ügyeit mentelmi joga miatt befagyasztották, és van, aki éppen kismamaként van távol, illetve vannak, akik többségüket kihasználva akadályozzák az elszámoltatást a felelősök nevesítését. De ez sem lesz így örökké - nyomatékosítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!