Közélet

2013.09.17. 17:36

1,3 milliárdos támogatásból újulhat meg Tatabánya-Óváros

A kormány határozata alapján a tatabányai önkormányzat 1,3 milliárd forint uniós forrásra pályázhat az Óváros felújításához - mondta a város polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

MTI/P.P.

A pályázati támogatáshoz akkor juthat Tatabánya önkormányzata, ha két és fél hónapon belül sikerül olyan pályázatot írniuk, mely lehetővé teszi az összeg elnyerését, ami több lenne, mint amennyit a Fő tér megújítására fordítottak.

Keddi sajtótájékoztatóján ezt jelentette be Schmidt Csaba polgármester, aki elmondta azt is, hogy ebből a pénzből szeretnék valóra váltani a „Hagyomány és megújulás Óváros” elnevezésű projekt terveit.
Az elképzelések között szerepel a hajdani községháza – mely legutoljára postahivatalként működött – felújítása a Ságvári úton, amit közösségi térként és szolgáltatóházként kívánnak működtetni. Megtudtuk, hogy a bányásznapon végzett felmérések során csaknem kétezren javasolták a Május 1 park megújítását is térvilágítással, szökőkút építésével, új játszóterekkel, a sétányok rendezésével és a szabadtéri színpad helyreállításával.

Kancz Csaba alpolgármester, a körzet képviselőjeként mindehhez azt tette hozzá, hogy a pályázat elkészítésére ugyan kevés az idő, de a lehetőséget meg kell ragadni, mert az nem csak a városrészben élőknek fontos, hanem minden tatabányainak.

Az Óváros közepén állt egykor az I-es lejtakna, ahonnan 1896. december 23-án a tatai medence első csille szenét a felszínre hozták. Ott épült ki Tatabánya bányatelep központja, ahol a bányavállalat színházat, kórházat, kaszinót, áruházat hozott létre.

A városrész az elmúlt évtizedekben veszített városközponti kulturális és kereskedelmi szerepéből, mert a szocializmus időszakában felépült, lakótelepekből álló Újváros vette át ezeket a funkciókat. A szénkészlet fogyásával a városrész lakóterületének egy részét is elbontották, és az ott élőket panelházakba költöztették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!