Közélet

2013.06.27. 10:18

Fák és bokrok közt lesnek ránk a vérszívók

Már a lakott területeken is elterjedtek a kullancsok. Az általuk terjesztett legsúlyosabb fertőzés ellen azonban már létezik hatékony oltóanyag.

M. Mudri Anna

– A kullancsokkal életmódjukból adódóan elsősorban erdőkben, tisztásokon, bokros, bozótos területeken találkozhatunk. Az állatok egy-egy fejlődési szakaszban csak egyszer szívnak vért, de ideális környezetben akár három-hat évig is elélnek táplálék nélkül – tudtuk meg Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tiszti főorvostól. Hozzátette, védekezésként csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyével rendelkező spray-k, aerosolok biztonságosak. Emellett a karokon, lábakon szorosan záródó ruházat akadályozhatja meg a kullancsok csípését. De az óvintézkedések ellenére előfordulhat, mégis eljut a bőrig az állat, ezért a bőrellenőrzés elengedhetetlen.

– Az eltávolítás legegyszerűbb kullancskanállal, csipesszel. Bár hallani, hogy olajjal, ecettel vagy egyéb szerrel kenjük be az állatot, ez nem javasolt, ugyanis akkor nagyobb eséllyel köpi a sebbe a fertőzött nyálat. Ha beszakad, vagy bőrelváltozást tapasztalunk a csípés helyén, forduljunk orvoshoz! – tanácsolta a tiszti főorvos.

A védekezés másik módja a kullancs által terjesztett encephalitis elleni oltás. Létezik 1-12 év közöttieknek és 12 év felettieknek létrehozott vakcina. A védettséghez három oltás szükséges, majd bizonyos időszakonként szükség van az ismétlőoltásra is.

– A másik leggyakrabban terjesztett fertőzés a Lyme-kór, amely ellen nem létezik védőoltás. Azonban jellegzetes tünetei vannak, és a betegség emelt dózisú, 4-6 hétig tartó antibiotikum kezeléssel legyőzhető. A legismertebb tünet a bőrpír, amely a csípés körül jelentkező körülbelül öt centiméter átmérőjű, fájdalommentes pirosodás. A bőrpír a csípést követő két, három és harminc nap között jelentkezik. Ha megjelenik, forduljunk orvoshoz. Maga a betegség nyári influenzaszerű tüneteket mutat, lázzal, fejfájással, izom-izületi fájdalommal jár – tudtuk meg Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsannától.

Az erdészeket oltják

– Közepes számban vannak jelen erdőinkben a kullancsok az erdészek tapasztalata szerint – kezdte Baranyai Istvánné, a Vértesi Erdő Zrt. humánpolitikai előadója. – Ahol nagyobb számban fordulhatnak elő, az az árvízzel sújtott területek, hiszen a kullancsok a nedves környezetet szeretik. Éppen ezért a mostani esős idő után is számítani lehet az elszaporodásukra.

Mivel jelenleg nincs olyan permetszer, amellyel a kullancsokat irtani lehetne, az egyéni védekezés elengedhetetlen. A tapasztalatok szerint a kullancsriasztó spray-k hatásosak, de sokat segíthet az is, ha hosszú ujjú felsőt, hosszú nadrágot viselünk.

– Az összes olyan kollégánk, aki a munkaköréből adódóan rendszeresen kint tartózkodik, biztosítjuk a kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat és a három-öt évenkénti ismétlő oltást. Szerencsére jelenleg nincs olyan kollégánk, aki Lyme-kórral fertőződött volna meg. Azonban azoknál, akik a fővárosban a kullancs ambulancián vérteszten voltak, szinte kivétel nélkül kimutatható volt, hogy korábban már megfertőződtek a kórral – tudtuk meg a humánpolitikai előadótól.

Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy ma Magyarország minden területén elterjedtek a kullancsok. Sőt, az erdőkön, tisztásokon kívül a városi parkokban vagy akár saját kertünkben is találkozhatunk a vérszívókkal.

– Mindamellett ne féljünk a természetben, ismerjük meg- és védekezzünk a természet adta veszélyek ellen, és akkor  biztonsággal dolgozhatunk és tölthetjük ott szabadidőnket! A természet a legolcsóbb- és legegészségesebb rekreációs hely számunkra akkor, ha preventíven élünk – tanácsolta Kapiller Zoltán.

A kullancsok harminc százaléka fertőzött

Dr. Kapiller Zoltántól megtudtuk, a közelmúltban zárult az a munka, mely feltérképezte, Magyarországon hol és milyen kullancsfajok élnek és mekkora a Lyme-kór fertőzöttségük. A vizsgálatok szerint Magyarországon a kullancsok harminc-ötven százalékuk hordoz kórokozókat. A fertőző kullancsok kilencvenöt százaléka a Lyme-kór baktériumaival fertőzött. Javasolják, ha kullancsot távolítunk el magunkból, rokonainkból vagy háziállatainkból, érdemes megvizsgálni a gyógyszertárakban kapható kullancs teszttel. Ezzel kimutatható, hogy a vérszívó fertőzött-e a Lyme-kór baktériumával. A pozitív teszt esetén a fertőző csípést elszenvedett embert vagy állatot orvoshoz kell vinni.

Számos más haszna is van a Lyme-gyorstesztnek. Például az udvarunkban, kertünkben talált kullancsot megvizsgáljuk, akkor a lakókörnyezetünk rizikó csoportba sorolását is megtehetjük. Jó tudni, hogy járványtanilag milyen veszélyeztetettségű környezetben élünk.

Számos más haszna is van a Lyme-gyorstesztnek. Például az udvarunkban, kertünkben talált kullancsot megvizsgáljuk, akkor a lakókörnyezetünk rizikó csoportba sorolását is megtehetjük. Jó tudni, hogy járványtanilag milyen veszélyeztetettségű környezetben élünk. Az erdészeket oltják – Közepes számban vannak jelen erdőinkben a kullancsok az erdészek tapasztalata szerint – kezdte Baranyai Istvánné, a Vértesi Erdő Zrt. humánpolitikai előadója. – Ahol nagyobb számban fordulhatnak elő, az az árvízzel sújtott területek, hiszen a kullancsok a nedves környezetet szeretik. Éppen ezért a mostani esős idő után is számítani lehet az elszaporodásukra.

Mivel jelenleg nincs olyan permetszer, amellyel a kullancsokat irtani lehetne, az egyéni védekezés elengedhetetlen. A tapasztalatok szerint a kullancsriasztó spray-k hatásosak, de sokat segíthet az is, ha hosszú ujjú felsőt, hosszú nadrágot viselünk.

– Az összes olyan kollégánk, aki a munkaköréből adódóan rendszeresen kint tartózkodik, biztosítjuk a kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat és a három-öt évenkénti ismétlő oltást. Szerencsére jelenleg nincs olyan kollégánk, aki Lyme-kórral fertőződött volna meg. Azonban azoknál, akik a fővárosban a kullancs ambulancián vérteszten voltak, szinte kivétel nélkül kimutatható volt, hogy korábban már megfertőződtek a kórral – tudtuk meg a humánpolitikai előadótól. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!