Közélet

2013.03.14. 08:48

Visszatért a tél! Óvatosan autózzunk!

Havas, csúszós utak fogadják a Komárom-Esztergom megyében érkező közlekedőket. Fokozott óvatossággal, ismét lassabban, nagyobb követési távolságot tartva kell közlekedni.

Kemma.hu

16:12 Megszűnt a forgalomkorlátozás az M1-es autópályán, de torlódás még lehet a Győr felé vezető oldalon a 77-es km szelvénynél. Az autópálya lassan, de járható. Egyre  nehezebben lehet közlekedni a 81-es és a 13-as számú út Komárom-Esztergom megyei szakaszán. Utóbbit lezárták a kamionforgalom elől, a tehergépjárművek számára a komáromi ipari park parkolóját jelölték ki várakozóhelyként.

A 13-as útról a kamionforgalmat a Komárom és az M1-es autópálya közti körforgalomnál az új, Komáromot elkerülő útra terelik, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a kamionokat visszafordítják a 81-es számú főútra.

A Vértes Volán tájékoztatása szerint is komoly gondokat okoz az erős széllel társuló havazás a közösségi közlekedésben is. A Vértes Volán Zrt. helyi járatai átlagosan 10 perces késéssel közlekednek. A helyközi járatok távolságtól függően akár 80 perces késés is előfordulhat (Hévíz, Székesfehérvár, Győr felé). Leggyakrabban kamionok torlaszolják el a kisebb utakat. A 13-as úton négy menetrend szerinti járat várakozik Komárom és Bartusekpuszta között. Környén, a Beloiannisz útnál baleset miatt csak egy sáv járható, váltva engedik át a forgalmat. Két autóbusz várakozik a feltorlódott sorban. Az M1-es autópálya 77-es kilométerénél még korábban történt baleset, félpályás a lezárás, több kilométeres a kocsisor, a forgalom az alacsonyabb rendű utakon is egyre nagyobb, és csak lassan lehet haladni.

15:27 A tűzoltóbörze.hu úgy tudja, hogy tükörjég alakult ki az M1-es autópályán Győrtől keletre; a balesetek miatt több helyütt egysávosra szűkült az út, ami jelentősen lassítja a forgalmat.

14:31 Egy személygépkocsi és egy autóbusz ütközött össze Környén, a Kecskéd felé vezető utcában. A baleset két óra környékén történt a Környe tábla közelében. Az arra közlekedőktől fokozott figyelmet kér a rendőrség!
Baleset történt az M1-es autópályán is a Győr felé vezető oldal 77-es kilométerszelvényénél.

14:00 Még járható, de egyre nehezebben a 81-es és 13-as számú út Komárom-Esztergom megyei szakasza. Utóbbin kamionok akadtak el a havazásban, illetve csúsztak meg a jégbordákon. A tehergépjárműveknek célszerű elkerülni ezeket az utakat és személyautóval sem ajánlott erre közlekedni, bár egyik utat sem kellett még lezárni. Megyeszerte lassan lehet csak közlekedni. Az M1-es autópálya és az 1-es számú főút is rendkívül csúszós. Aki teheti, ne induljon útnak.

08:48 A havat erős szél hordja tovább, amely a nyílt területeken hóátfúvást eredményez. Az elmúlt 24 órában a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén egy könnyű sérüléssel és négy anyagi kárral járó közlekedési baleset történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint március 14-én intenzív havazás várható a Dunántúlon. Éjfélig többnyire 5-10 cm-es hóréteg kialakulására számíthatunk. Az északi, északkeleti szél a reggeli óráktól a Dunántúlon és az északkeleti megyékben viharossá (70-95 km/h) fokozódik. A Bakony és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén 100 km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek.

Országszerte erős hidegfronti hatás érvényesül. A viharossá fokozódó szél migrénes fejfájást, ingerültséget okozhat. A drasztikus lehűlés az egészséges emberi szervezetet is megviselheti, de elsősorban a keringési problémákkal küszködők számára lehet megterhelő. A légköri változások, a közérzet és hangulatingadozások a közlekedésre is kihatással vannak, ezért a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy legyenek körültekintők és türelmesek. Lehetőség szerint csak téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak és használják a biztonsági övet.

Megyeszerte nehezen járhatók az utak, ezért, aki teheti, ne induljon útnak. Aki úton van, őket arra kéri a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy legyenek körültekintők és türelmesek. Tartsanak nagyobb követési távolságot és az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét. Akinek szükséges, lehetőség szerint csak téli gumival felszerelt járművel induljon útnak és használja a biztonsági övet. Az autókban legyen elegendő üzemanyag, hólapát, takaró és meleg ital arra az esetre, ha elakadnának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!