Közélet

2013.03.09. 06:23

Százezrek üdültek már kedvezményesen

Címkék#Tatabánya

Sikeres az elmúlt húsz év legnagyobb szociális programja, az Erzsébet Program – mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott a pénteki, Tatabányán tartott sajtótájékoztatón, majd átadta a szót Nagy Annának, az Erzsébet Program szóvivőjének.

M. M. A.

– Sokan nem tudják, mi a kapcsolat az Erzsébet utalványok és a program között. Az utalvány forgalmazásából származó bevétel fedezi a programot, vagyis ez egy állami támogatás nélküli szociális program – mondta Nagy Anna.

>hirdetes>

Megtudtuk, tavaly százezer embert, köztük harmincezer gyereket vontak be a progamba, amelyre hárommilliárd forintot fordítottak. Komárom-Esztergom megyéből több, mint négyezren vettek részt a programban, háromezren szociális üdültetésre, ezer gyermek táborba mehetett.

– Már az idén is 2,5 milliárd forinttal indultunk, és mostanra 3 milliárdnál járunk. Bízunk benne, az idén még több embert el tudunk vinni üdülni. Megyéjükből eddig ezerötszázan jelentkeztek, táborozásra mintegy hétszáz gyermek pályázott – mondta a szóvivő.

Megtudtuk azt is, a programban szociális üdültetésre és táboroztatásra lehet pályázni. A szociális üdültetésre a hátrányos helyzetűek, például nagycsaládosok, fogyatékkal élők, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak jelentkezhetnek jövedelemhatárhoz kötve. Az átlagos önrész ötezer forint, gyermekeknél kétezer forint.

– A közfoglalkoztatásban résztvevőknek ezer forint lenne az önrész, de azt a Liga Szakszervezetek átvállalták – mondta Nagy Anna.
A szociális üdültetésre március 20-ig lehet jelentkezni.
A táboroztatásnál negyvenkét tematikus és általános táborok között lehet választani. A tematikus táborokra egyénileg, illetve bizonyos sportágaknál szövetségi szinten lehet jelentkezni.

– Többek közt Kovács Kokó István, Szávay Ágnes, Kovács Ágnes, Fodor Rajmund, vagy a megyéjükben élő Letenyei Gábor néptáncos vezeti a táborokat – tudtuk meg Nagy Annától. Az általános táborokra intézmények jelentkezhetnek tíz fő plusz kísérővel. A táborokra április 8-ig lehet jelentkezni, az önköltség 1000-2000 forint.

Az Erzsébet Programra az interneten keresztül is lehet jelentkezni, de hogy a nethiány ne okozzon gondot, országosan ezerötszáz pont van, ahol segítenek a pályázásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!