Közélet

2013.03.09. 19:33

Fideszes és szocialista matekozások

Az MSZP azt nehezményezi, hogy az állam Esztergom adósságának csak 50 százalékát vállalta át, míg a tatabányainak 65 százalékát. A helyi fideszesek szerint a Duna-parti városnak így is kétszer akkora adóssága tűnt el, mint a megyeszékhelynek.

kemma.hu

Az MSZP esztergomi elnöke, Nyíri Attila és Winkfein Csaba, a párt országos elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg Tatabányán az adósság 65 százalékát, addig Esztergomban csak a felét vállalja át az állam.

A továbbiakban így fogalmaztak: "Úgy látszik, hogy Völner Pál számára fontosabb Tatabánya, mint a választókerületéhez tartozó Esztergom. Arról nem is beszélve, hogy ha összegszerűleg Esztergom is azonos elbírálás alá esett volna, akkor az 50 és a 65 százalék közötti különbség közel 5 milliárd forintot tett volna ki. Örvendetes, hogy a Meggyes Tamás okozta adósság felét a Meggyes-utód megoldja, de a város szempontjából jobb lett volna, ha teljesen rendbe hozzák az előző időszak hibáit. Esztergom városa az egyik legjobban eladósodott települések közé tartozott, köszönhetően az átgondolatlan gazdálkodásnak."

Kitértetk arra is, hogy "pár éve a fideszes kommunikációs gőzhenger még Esztergom előbbre valóságát zengte Tatabányával szemben, úgy látszik ez mára megfordult és Tatabánya fontosabbá vált a jobboldali párt számára, mint a királyváros. Esztergom ennél többet és jobbat érdemel."

A szocialisták felvetésére a Fidesz esztergomi szervezete reagált. Ellenvéleményüket azon ténnyel kezdik, hogy Tatabányától az állam 5,4 milliárd forintot vállalt át, Esztergomtól több mint 11 milliárd forintot, vagyis a Duna-parti városnak kétszer akkora adóssága tűnt el, mint a megyeszékhelynek.

További számolgatásra is bíztat a közlemény: "Esztergom népessége 30 ezer körüli, Tatabányáé több mint 70 ezer. Az esztergomiak egy főre eső adóssága közel 400 ezer  forinttal mérséklődött, a tatabányai lakosság egy főre eső adóssága pedig hozzávetőlegesen 75 ezer forinttal lett kevesebb. Egy esztergomi polgártól az állam tehát ötször akkora adósságot vállalt át, mint amekkorát az egy tatabányai polgárra eső adósságcsökkentés jelentett. Megjegyezzük, hogy a Fidesz-KDNP vezette Tata városának adósságából ugyanakkora hányadot, a felét vállalta át az állam, mint a Tétényi Éva polgármester által irányított Esztergom esetében. Egy kérdés feltétlen adódik, az MSZP a kormányzása alatt miért nem akadályozta meg mintegy kétezer önkormányzat eladósodását?"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!