Közélet

2013.02.28. 12:36

Gyorssegély a tatai távhőnek

Címkék#Tata

Michl József polgármester elnökletével szerdán a tatai városházán tartották soros testületi ülésüket a képviselők.

P. J.

A  grémium határozatképes volt, és az eredeti huszonhárom előterjesztésen túl két sürgősségi indítvány befogadásával huszonötre emelkedett a megvitatandó témák száma. A napirendek előtt Horváthy Lóránt alpolgármester kitért az város bizonyos pontjain – Új út, Keszthelyi út és Thury utca – akadozó távhő-szolgáltatásra.

Megemlítve, hogy lapunk cikkével ellentétben nem falrahányt borsó az ottélők panasza, hiszen meghibásodás esetén folyamatosan javítják a gerincvezetéket. A távhő, mint városi cég pályázaton nyert bázistámogatásához az önkormányzatnak önerővel kell rendelkeznie a fejlesztések megvalósításához.

Ez az összeg Tata költségvetésében megvan. Ellentétben a környék közös képviselőjének véleménye szerint, aki úgy tudja, az önkormányzat büdzséjében nincs az önrészre fedezet.

Az alpolgármester szólt arról is, hogy az új számlák összeg már a 10 százalékkal csökkentett lesz, illetve arra az időszakra, amíg csak alkalmasint fűtöttek, az akadozó szolgáltatást az alapdíjban kompenzálják.
Ezek után sürgősségi indítványként hangzott el a Tatai Távhő Kft.-nek fedezet nyújtása. A másfélmillió forintot egyhangúlag szavazták meg a városatyák.

Ezt megelőzően Michl József örömmel számolt be arról, hogy a kormány terveiben a tatai adósság negyvenszázalékos átvállalása szerepelt, viszont kedden este ennél kedvezőbb döntés született. A kormányülés után ötvenszázalékos adósságátvállalással számolhat az Öreg-tó parti város. Ez pedig – ahogy a város vezetője elmondta – több, előttük álló projekt megvalósítása elől gördítheti el a finansziális akadályokat.

A városatyák – egyebek mellett – döntöttek arról is, mivel a közoktatási intézmények működtetése továbbra is önkormányzati feladat, hogy az említett intézmények termeinek üzemeltetési költséggel csökkentet bérleti díjbevételének huszonöt százalékát az iskolák támogatására fordítja.
A közterületi használati díjak emeléséről pedig úgy állapodtak meg, hogy az infláció mértékével növelik azt, az idegenforgalmilag frekventált helyeken, a vendéglői előkertek létesítése, megléte esetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!