Közélet

2012.12.09. 13:52

Szent Borbála és a bányásztársaik előtt tisztelegtek

Pontosan két évtizeddel ezelőtt emlékeztek első alkalommal elhunyt bányásztársaikra, s Szent Borbálára, a bányászok védőszentjére Vértessomlón, így szombaton a már hagyományos szentmisével kezdődött az önkormányzat és a helyi bányászok megemlékezése, majd a jelenlévők a temetőben lévő bányász emlékhelynél tisztelegtek elhunyt társaik emléke előtt.

kemma.hu

1992-ben még a nyugdíjas székházban gyűltek össze az ünnepre, a program szervezéséhez 1994-ben csatlakozott az önkormányzat, amely 1998-ban a szénbányászat áldozatainak emlékére kegyeleti emlékfalat alakíttatott ki a temetőben, s azóta ott hajtanak fejet.

Vértessomlónak hagyományai vannak a szénbányászat terén, hiszen az 1734-ben ideérkező német telepesek ismerték a szenet, s nagyon hamar meg is találták. Már 1746-ban írás készült arról, hogy Vértessomlón szenet bányásztak, ezzel mi elsők voltunk a mai Magyarország területén és a sors iróniája, hogy a tatabányai medencében 1992-93-ban az utolsók is lehettünk – hangzott el Hartdégen József ünnepi beszédében.

A polgármester úgy vélte, hogy a falu és a szomszédos települések is talán a létüket köszönhetik a szénnek, a szénbányászat meghonosodásának. Azt a kérdést is felvetette, hogy vajon miért épp 1992-ben vált fontossá számukra Szent Borbála, hiszen akkor a szénbányászat már a végnapjait élte.
Akkor döbbenünk rá valaminek a hiányára, amikor már kezd megszűnni. Ami jelen van, betölti a mindennapjainkat, az természetes és azt gondoljuk, örökké tart. Akkor mérjük fel igazán az értékét, s hogy mennyi mindent kaptunk tőle, amikor már nincs – fogalmazta meg a választ, majd így zárta beszédét: kötelességünk, hogy ezeket a hagyományokat és a ma már kihalóban lévő szakmát, a szénért folytatott harc hőseit megőrizzük emlékeinkben, továbbadjuk a gyermekeinknek, hisz a múltunk része az életünknek, s a múlt tisztelete kötelez bennünket.

A szénbányászat és hősei előtt tisztelgő gondolatok után Pfiszterer Zsuzsanna alpolgármester a vértessomlói bányászok alászállás előtti imáját idézte magyar és német nyelven: Szent Borbála, te nemes, drága hölgy! Felettem mindig éberen őrködj! Testem, lelkem kezedbe ajánlom, légy életben, halálban gyámolom! Kérlek, segíts hozzá kegyelmeddel, ha távozom, utolsó kenettel! A gonoszt éntőlem távol tartsad, maradjál mellettem minden bajban! Ha lelkem majd elhagyja testemet, ne vond meg tőlem óvó kezedet, poklok kínzó tüzétől kímélj meg! Kérlek, a mennyországba vigyél fel!

A temetői megemlékezés zárásaként Hartdégen József Vértessomló polgármestere, Szolga Róbert várgesztesi képviselő, valamint a várgesztesi, környebányai, oroszlányi és helyi nyugdíjas szakszervezetek képviselői helyezték el a tisztelet és kegyelet koszorúit a bányász emlékhelyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!