Közélet

2012.12.26. 09:31

Megtestesült az ige

A katolikus egyház szertartásai közül kiemelkedik a szentestei éjféli, s az Születés utáni első napon tartott ünnepi mise. A főtemplomban sokan várták a misztikus napokat.

Rafael Balázs

 Az éjféli misét évek óta először nem Paskai László bíboros irányította; helyébe most Székely János püspök lépett; a keddi ünnepi szertartást pedig – a szokás szerint – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette.

Errefelé fehér, havas maradt a karácsony; a kegyetlen útviszonyok ellenére most is megtelt a katolikusok első számú hazai szent hegye és helye; a hívek mellett görög, olasz, német turisták is hallgatták a helyi szertarást.
Erdő Péter bíboros szentbeszédében az ige megtestesüléséről szólt; arról, hogy a pásztorok tudták és hitték a jövendölést: „Menjünk, nézzük meg a kisdedet a jászolban – mondták, s szülőhely köré sereglettek.

A főpásztor kiemelte: Az Istenfia emberként érkezett közénk; személyiségének kettőssége egyszerre hordozza az isteni származást s azt, hogy földi anyától született. Élete, működése, munkássága is mind ezt a különleges többletet, emberi és isteni mivoltának egyediségét hordozza.
A pásztorok hite, tiszta, józan világlátása kell, hogy kísérje ma is az emberiséget, a hitükben maradókat életük során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!