Közélet

2012.12.22. 10:13

Csaknem negyven nyertes pályázat

Címkék#Tatabánya

A megyei Német Önkormányzat tavaly januárban alakult. A testület tagjai különböző régiókból kerültek ki, így képviseltetve van a Tata, Tatabánya, Esztergom, Dorog környéki németség is.

kemma.hu

– Komárom Esztergom megyében 24 települési német önkormányzat működik – tudtuk meg Waldmann-né Baudentisztl Évától, a megyei Német Önkormányzat elnökétől. – Közgyűléseinket általában egy településre kihelyezve tartottuk. Az adott város vagy falu ilyenkor bemutatkozhatott.
Az idei évben az új nemzetiségi törvény rendelkezései több új feladatot is hoztak, amelyeket a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzati Hivatal segítségével sikeresen megoldottak. Önállóan gazdálkodnak, saját számla- és adószámmal, a gyakorlati feladatokat a megyei önkormányzati hivatal látja el.

– A Vendégségben a Múzeumban projekt részeként az idén Dunaszentmiklós mutatkozott be a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban, jövőre a szomódiak lesznek azok, akik megmutatják magukat az érdeklődőknek – folytatta Éva. – Márciusában a megyeházán megrendezett nemzetiség információs fórumon a német nemzetiségi önkormányzatok szép számban képviseltették magukat. Ezúton is köszönjük a támogatást Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének.

Júniusban ünnepélyes keretek között írták alá a megyei önkormányzat és a megyei Német Önkormányzat között létrejött együttműködési megállapodást. – Az idén csaknem négymillió forintból gazdálkodtunk – folytatja a számokat sorolva elnök asszony.

– A korábbi évekhez hasonlóan pályázatot írtunk ki a települések és intézmények támogatására, négy kategóriában. Egy híján negyven pályázati programot tudtunk támogatni.  A gyermek- és ifjúsági énekkarok száma öt, a felnőtt és ifjúsági zenekaroké tizenkettő, van három gyerekzenekar, tizenhat ifjúsági és felnőtt tánccsoport, tizennégy gyermektánccsoport. A német nemzetiségi általános iskolák száma huszonegy, az óvodáké tizenkilenc. Az idén hagyományosan, a megyei Iskolaegylettel együttműködve továbbképzést biztosítottunk a német nemzetiségi óvónőknek és tanároknak.

A megyei önkormányzat az állami támogatáson felüli juttatással segített a működéshez, így több forrás maradt a települések, kultúránk támogatására. Az önkormányzati hivatal dolgozóinak szakmai segítsége szintén elengedhetetlen feltétele a megyei kisebbségi önkormányzatok sikeres működésének.

– Köszönjük a nemzetiségi referens, Varga Zita koordináló tevékenységét, emberséges, együttműködő és kreatív problémamegoldását. Köszönjük a nemzetiségi tanácsnok úrnak, Ujházy Emilnek, hogy valódi érdeklődést tanúsított népcsoportunk élete iránt. Nem csak erkölcsi támogatást, de anyagi segítséget, tárgyi adományt is kaptunk közbenjárására. Reméljük, mindezek továbbra is megadatnak számunkra – mondta végezetül  Waldmann-né Baudentisztl Éva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!