Közélet

2012.12.08. 10:16

Adottak a feltételek a szakácsképzéshez

Címkék#Esztergom

Jó néhány évvel ezelőtt megszűnt a Bánomi lakótelepen lévő József Attila Általános Iskola főzőkonyhája – ma az ebéd a kórházból érkezik ide. A nagyméretű helyiséget kettéosztották; egy melegítőkonyha mellett mára készen lett a közeli Várhegyen lévő Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola tanműhelye.

R. B.

Mint az avatóra érkezett Völlner Pál államtitkártól és Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízottól megtudtuk, a projekt jó néhány évvel ezelőtt indult, mára közel húszmilliós beruházással lett gazdagabb az iskola és a város – amelybe mindezeken felül 13,5 millió forint értékben érkeztek meg a vadonatúj főzőeszközök: tűzhelyek és sütők, hűtők és hidegkonyhás pultok.

A beruházáson jelentős mértékben osztozik a megyei kereskedelmi és iparkamara is. Juhász József elnök szerint ma már nem kell szégyenkezniük a francia testvériskola előtt. Cambrai-ban, a társintézményben ugyanis hasonló körülmények között gyakorolhattak korábban az esztergomi diákok.
Kiváló szakemberek vezetik a tankonyhát, köztük Bencze László és a gundeles Várvölgyi Attila mesterszakácsok.

Itt adott annak a lehetősége, hogy mintegy háromszáz, vendéglátó szakmában tanuló balassás diák elsajátítsa  a legkorszerűbb, EU-konform szakmai ismereteket, nyitottak a felnőttképzés előtt is. És az alapok mellett megtanulhatnak egyedi recepteket, speciális, Duna menti gasztronómiai fogásokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!