Közélet

2012.09.27. 10:36

Vasárnapig jelentkezhetünk gázár-kompenzációra

Nyakunkon a fűtési szezon. Éppen ezért a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságánál azután érdeklődtünk, hogy a korábbiakhoz hasonlóan megint lesz-e, van-e lehetőség a magas árak kompenzációjaként támogatást igénybe venni.

Petrik József

A Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának vezetőjével, Wurczer Irénnel beszélgettünk a sokakat érintő gázár-támogatás témájáról. Egyebek mellett a lehetőségek részleteiről, a határidőkről, az érintettek köréről.

– Ebben az esztendőben hasonlóan a tavalyihoz, a nagycsaládos háztartások kérelmezhetik a támogatást, abban az esetben, ha fűtésüket földgázzal oldják meg – emelte ki az igazgató asszony.

Ez a támogatás kizárólag csak gázfűtés esetében igényelhető?
– Igen. Amennyiben távfűtés, vagy más alternatív fűtési rendszer biztosítja a meleget, akkor ezt a fajta támogatást nem vehetik igénybe.

Felmerül a kérdés, kik számítanak nagycsaládosnak?
– Azok, akik a családok támogatásáról szóló törvény értelmében legalább három gyermek után, vagy figyelembevételével részesülnek családi pótlékban. 

A támogatási kérelmeket milyen nyomtatványon, és mikor lehet benyújtani?
– A kérelmező nyomtatványokat, igénylőlapokat a Magyar Államkincstár már korábban – postai úton – megküldte a jogosult családoknak. Amennyiben valamilyen okból valakihez nem jutott el ez a dokumentum, akkor a Magyar Államkincstár honlapjáról letöltheti, illetőleg a lakóhely szerint illetékes igazgatóságon és a gázszolgáltatóknál is hozzájuthat a szükséges papírokhoz. A kitöltött nyomtatványt postai úton, illetőleg személyesen az igazgatóság ügyfélszolgálatán lehet leadni. Emellett arra kérnénk az érintetteket, hogy a kitöltött nyomtatványok mellé ne felejtsék el becsatolni az utolsó havi gázszámla másolatát, illetve ha új a szolgáltatóval megkötött szerződés, annak másolatát. Ezek nélkül hiánypótlási eljárás következik, amely jelentősen meghosszabbítja az ügyintézés határidejét.

A kérelmek benyújtási határideje szeptember harminc?
– Valóban. A kincstár a kérelmeket november közepéig bírálja el, és erről határozatban értesíti az ügyfeleket. A kérelmet annak kell igénylőként kitölteni, akinek a nevére a számlát kiállították, és ez még akkor is így van, ha nem ő részesül a családi pótlékban.

Mit tehetnek azok, akiknek harmadik gyermekük csak határidő lejárta után születik, vagy egyszerűen csak elvétették a benyújtásra fennálló határidőt? Ők nem részesülhetnek támogatásban?
– Erről szó sincs, az említett jogszabály szerint jövő januárjától bármikor, folyamatosan lehetőség lesz a kérelmek benyújtására. Visszamenőlegesen pedig a kedvezményt az igénylés beadásától számítva legfeljebb két hónapra lehet igénybe venni majd.

– Kérem, pár szót mondjon a támogatás mértékéről!
– Az úgynevezett önálló felhasználási hellyel rendelkező jogosult által az első árkategória díjszabása szerint maximálisan vételezhető földgázmennyiség 61560 Megajoule (MJ). Ez naptári évre, felhasználás helyre vonatkozik három gyermek esetében. A negyedik gyermektől számítva, gyermekenként további 10250 MJ jár. Sajnos, pontos értéket, összeget azért nem lehet mondani, mivel az alkalmazott árkategória szerinti díj, szolgáltatói elosztói működési területenként eltérő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!