Közélet

2012.09.09. 06:45

Később döntenek a perről Esztergomban

Címkék#Esztergom

A polgármester egyelőre nem kapott felhatalmazást a képviselő-testülettől keresetlevél aláírására egy végrehajtással kapcsolatos per indítására.

Fenyvesi K.

Tétényi Éva polgármester sürgősségi indítványként terjesztette elő az esztergomi képviselő-testület csütörtöki ülésén perindító határozati javaslatát egy végrehajtással kapcsolatban.

A megyei bíróság 2011. október 5-én végrehajtási lapot bocsátott ki 292 millió forint tőke és annak járulékai iránt adósként Esztergom Város Önkormányzata ellen. A pénzkövetelő egy kft. volt.

Az adósság a Mária Valéria Mélygarázs adás-vétele kapcsán keletkezett. A város adósságrendezési eljárása keretében megállapodás született arról, hogy a fennmaradt vételárrészt az önkormányzat négy egyenlő részben fizeti meg a hitelezőnek. A 292 millió forintos első rész  megfizetésének esedékessége 2011. szeptember 30. volt. A kifizetés nem történt meg. A bíróság a végrehajtási lap kibocsátásával lehetővé tette az összeg behajtását.

A felhatalmazása alapján egy önálló bírósági végrehajtó 2011. október 7-én a tartozás haladéktalan megfizetésére szólította fel az önkormányzatot. Három nap múlva inkasszóval leemelte a város számlájáról a 292 millió forintos tőkét, illetve járulékos költségként még 24 milliót.
Az előterjesztés hivatkozott arra, hogy a bírósági végrehajtásról szóló hatályos törvény szerint a végrehajtó az inkasszálást követő 15. napig elkülönített számlán köteles a leemelt összeget tartani, tekintettel arra, hogy a végrehajtó törvénysértő intézkedése, mulasztása ellen az adós vagy más érdekelt végrehajtási kifogást terjeszthet elő 15 napon belül. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az összeg a végrehajtást kérő részére kifizethető.

A megyei bíróság a 2011. október 18-án kelt végzésével visszavonta az október 5-én kibocsátott végrehajtási lapot. Az erről szóló végzést az önkormányzat október 20-án kapta kézhez. Ezt követően a polgármesteri hivatal munkatársai haladéktalanul felvették a kapcsolatot a végrehajtóval, aki arról tájékoztatta őket, hogy az összeget már átutalta a végrehajtást kérőnek. Írásban fogalmazódott meg a kérés a végrehajtóhoz, hogy adjon tájékoztatást a végrehajtási lap visszavonásáról szóló végzés átvételének, illetve a behajtott összeg kifizetésének időpontjáról.

Felmerült a gyanú, hogy a végrehajtó a 15 napos jogerőre emelkedést megelőzően, törvényt sértve utalta át az összeget a végrehajtást kérőnek. A csütörtöki testületi ülés kezdetéig válasz nem érkezett.

A Tatabányai Törvényszéktől a végrehajtó részére elküldött, a visszavonásról szóló végzés átvételét igazoló tértivevény kivételével megjött viszont a városházára a végrehajtási eljárásban keletkezett valamennyi irat.
Tétényi Éva javasolta, hogy a képviselő-testület kezdeményezzen peres eljárást azon kár megfizetése iránt, amely a végrehajtással összefüggésben érte az önkormányzatot. Kérte a képviselők felhatalmazását a keresetlevél aláírásához. Egyelőre nem kapta meg. Zoltai Dániel (Fidesz) képviselő javaslatát többségi döntéssel elfogadva a testület egy későbbi ülésén dönt a per indításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!