Közélet

2012.09.09. 06:56

Felújítanák a Bányász Múzeumot

Címkék#oroszlány

A Vértes-hegység északi kapujának elhanyagolt területein, így például a Bányász Múzeumnál és környékén "turisztikai attrakciót" hozna létre Oroszlány vezetése.

Wágner Zs.

A "turisztikai attrakció" előzményeként tavaly már meghiúsult egy hasonló nagyságrendű fejlesztés, amelyhez az európai uniós forrást már megnyerte a működtető alapítvány, ám a szükséges önerőt határidőre nem tudta felmutatni.

Mint kiderült, az új koncepció szerint a projekt ökoturisztikai fejlesztésekkel is kiegészül, amely a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány és Vértesi Erdő Zrt. bevonásával konzorciális formában jöhet létre. A fejlesztés nem pusztán a múzeum épületét, hanem a környező területek „renoválását” célozza. A megpályázott összeg így fél milliárd forintra rúg.

Az integrált, vagyis egyesített jelzővel illetett folyamat részeként ugyanezen időszakban felújítják a majki kamalduli szerzetesek egykori otthonát, továbbá megépítik a Vértessomló és Várgesztes közötti összekötő elkerülő utat.

– Szoros együttműködésben dolgozunk a Műemlékvédelem Nemzeti Gondnokságával, akiknek már egy megnyert és azóta működő projektje van Majkon, a volt Kamalduli Szerzetesrend területén – mondta Takács Károly polgármester. A város vezetője a beruházás előnyei között említette a további munkahelyteremtést. Úgy nyilatkozott, a bányászok mindennapi életének bemutatása pedig erkölcsi kötelességük.

A korábbi rendkívüli testületi ülésen Komjáthy László prezentációs előadásában kitért az előzményekre, szólt a júliusi 13-i és augusztus 16-i értekezlet főbb megállapításairól, sőt látványterveket is bemutatott. A Partner Mérnöki Kft. munkatársa elmondta: az első stáció a lámpakamrák kibontásáról, ötszáz négyzetméternyi kiállítótérről és ötvenmillió forintról szólt. A későbbi tárgyalásokon a szakértők leszögezték: a kiállítótér a kompresszorházban működjön, az összköltséget pedig ötvenmillióról húszmillióra szorítanák vissza.

Komjáthy László sommásan úgy fogalmazott: a Közép-dunántúli régió turisztikai fejlesztésére kétmilliárd forint áll rendelkezésre. Fontos lenne, hogy Oroszlány önkormányzata, és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ne külön-külön pályázzon.
A város vezetése szeretne pénzt nyerni még a múzeum előtti porta elbontására, egy nyitott színpad létesítésére, amely a lámpakamra melletti hatalmas terület szomszédságában épülne. A trafóház helyén gyermek kalandparkot működtetnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!