Közélet

2012.09.08. 19:37

Bányászokért szólt a harang

Címkék#Környe

Pontban öt órakor szólalt meg a harang múlt vasárnap délután a környebányai hősi emlékmű mellett, ahol méltó módon emlékeztek meg a széncsaták hőseiről.

kemma.hu

 A helybéliek mellett az ünnepségen megjelentek a móri, várgesztesi és vértessomlói nyugdíjas bányászszervezetek képviselői is, akiket Svétecz László önkormányzati képviselő köszöntött.

– Az elmúlt esztendőben ünnepeltük településünk létrejöttének századik évfordulóját, hiszen 1911-ben találtak jó minőségű barnakőszenet Környe határában és alapították meg a Környei-Bányát. Ez a százegy év kötelez minket arra, hogy minden évben megemlékezzünk a bányászatról – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve: sajnos az utóbbi időben a magyarországi bányászat hanyatlóban van, de a szakma becsületét mindenképpen meg kell védeni, a hagyományokat tovább kell adni a következő generációknak – mondta Svétecz László.

Torma Lajos a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének elnökségi tagja, a megemlékezés szónoka beszédében kiemelte, hogy a bányászat szakmakultúrája nemcsak az országot, a világot is előrébb vitte, hiszen környezetünk szinte valamennyi tevékenysége kapcsolatban van a bányászattal.

– Ezen a napon fejet hajtunk azok előtt is, akik már nem lehetnek közöttünk. Tesszük ezt azért, mert tőlük kaptuk azokat az erőket, energiákat, melyek átsegítettek bennünket a legnehezebb perceken, órákon, napokon – fogalmazott Torma Lajos.

Az ünnepséget a helyi fiatalok, aktivisták műsora tette emlékezetesebbé, majd a jelenlévők elhelyezték koszorúikat, virágaikat az emlékmű talapzatánál. Végül mindenki emléklapot kapott az egykori környebányai Szent Borbála harang fotójával, amelynek eredetijét jelenleg Pilisszentivánon őrzik, és amit a közeljövőben kívánnak felkeresni a településrész nyugdíjas bányász szakszervezetének tagjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!