Közélet

2012.08.04. 16:46

Templom épül a Gerecsében

Címkék#Baj#Tata

Az Árpád-kori időkben állt egykori plébániatemplom hű másolata készül a Gerecse zugában a Természetes Életmód Alapítvány (TÉA) szervezésében, az Agostyán melletti ökofalu területén.

kemma.hu

 Dr. Nemcsics Ákos, az Óbudai Egyetem építészmérnök kara tanárának vezetésével immár tizedik éve dolgozik a csapat ezen a  művön. Ha elkészül -márpedig ez természetesen feltett szándékuk az építőknek - az első olyan körtemplom lesz Magyarországon, mely maradéktalanul felidézi a kora középkori templomépítészetet. A mintát adó egykori isten háza maradványait nem messze innen, Baj közelében, az Öreg-Kovács hegyen tárták fel még 1993-ban.

A tervek szerint itt, az ökofalu területén nem csak a templom, hanem a mellette lévő középkori nemesi udvarház rekonstrukciója is elkészül - a lehető leghitelesebb módon.

- A templom egyébként nem volt nagy, mindössze hét négyzetméter, a falainak magassága kilenc métert ért el - mondta el az építkezést vezető dr.
Nemcsics Ákos. - Mintegy másfél méter magas falat tudunk idén felrakni, remélem néhány éven belül elkészülünk. Ehhez a feladathoz megszállottság, fanatizmus kell. Segítőim javarészt egyetemisták, csak persze az építkezés megkezdése óta már végzett szakemberek, felnőttek lettek.

A köveket csakúgy, mint elődeik, a közeli hegyekből hordják ide a mostani kőművesek. Idén egy hetet tudunk csak dolgozni, a kollégák  szabadidejüket áldozzák fel, hogy mielőbb elkészüljön az építmény.

- Ha megépül a kora Árpád-kot idéző templom, talán még több turista, érdeklődő keres fel minket - ezt már Labanc Györgyi, a TÉA kuratóriumának
elnöke mondta. - Az idén a gazdasági helyzet miatt nehezen tudtunk nekilátni a munkáknak. Szerencsére akadtak támogatóink és az alapítvány is tudta részben finanszírozni a "beruházást". Reméljük, néhány éven belül elkészülünk és az itt rekonstruált kora középkori települést akár korhű utcai ruhában sétálhatják végig az érdeklődők.

Persze addig is érdemes ide ellátogatni, hiszen a turista megismerkedhet az ökofaluval és a középkori életmóddal. Tudni kell azt is, hogy a "települést", az ökofalut érinti az Élet Gyöngyei zarándokút útvonala.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!