Közélet

2012.08.23. 10:44

Ötödével nőtt a bedőlt hitelek száma az idén

A közüzemi tartozások miatt egyre több végrehajtási eljárás indul Komárom-Esztergom megyében. Csaknem tízezerre tehető a bedőlt hitelek száma, derült ki a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének összeállításából.

M. A.

Megyénk eladósodottsági adataiban jelentős változások álltak be. Első sorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. A tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is, ugyanis a pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz.

Amíg 2011. első félévében 8 280 bedőlt hitelt regisztráltak, addig az idén ugyanebben az időszakban már 9 936 volt, amely négytagú családdal számolva mintegy 40 000 lakost érint.

A kilakoltatási kvótának köszönhetően az idei évben még csak az ügyek kisebb része jut el a kilakoltatási szakaszig . Jelenleg összesen 3 421 ingatlan vár árverésre. Ebből az első negyedévben 3 százalékot, 96, a második negyedévben 122 családot lehet kilakoltatni. Becslések alapján a harmadik negyedévben 140, a negyedik negyedévben pedig 160 kilakoltatatás várható.

Előzetes információk szerint a megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, de ezek a nagyobbaknál is  csak korlátozottan állnak rendelkezésre.
A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez.

Az egyesület az egész országban djítalan tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!