Közélet

2012.08.15. 15:32

Helikopterrel mérik fel a parlagfüves területeket

Komárom-Esztergom megyében a levegőből mérik fel, hogy hol vannak a megye területén parlagfűvel szennyezett területek.

Petrik József

A megyei kormányhivatal tatai székhelyű növény- és talajvédelmi igazgatósága koordinálásával a jövő héten a hatóság szakemberei helikopterre szállnak, hogy légi felderítéssel kutassák fel a még parlagfüves területeket. A tavaly ez a projekt – szűkebb hazánkban – sikeresnek bizonyult a parlagfűvel fertőzött térségek megállapítására. A légi felderítést és felmérést, az idén – a feladat megoldása érdekében – kormányhatározat célul tűzte ki és jelentősen támogatja is ezt a munkát.

– Könnyen belátható, hogy ez az egyik leghatékonyabb módszere annak, hogy rövid idő alatt nagy területek bejárása valósuljon meg, amellyel a közutaktól távolabbi, nehezen megközelíthető belső területek is a látótérbe kerülnek – emelte ki Lang Balázs az igazgatóság vezetője.

– Helikopterrel, a tervek szerint, bejárjuk a megye jelentős részét, így a légijármű megjelenésére bárhol számítani lehet. A fedélzeten levő tapasztalt szakemberek azonosítani tudják a parlagfüves területeket, egyben térinformatikai eszközök segítségével elvégzik a felmérést, valamint adatrögzítést.

A parlagon hagyott, hántatlan területek, vagy rosszul elművelt tarlók, parlagfüves napraforgók, elgyomosodott földek így mind-mind az igazgatóság látótérbe kerülnek. Azoknak a földhasználóknak és ingatlantulajdonosoknak tehát, akiknek a parlagfű irtásban még restanciájuk van gyorsan kell cselekedjenek, megakadályozva ezzel, hogy földjük tömeges pollenadó területté, és ezzel párhozamosan hatósági eljárás „tárgyává” váljon.

A hét folyamán várhatóan erősödnek az allergiás panaszok, a parlagfű virágzása rendszerint augusztus közepe-vége felé éri el csúcsidőszakát. Az időjárás is kedvez a tünetek megjelenésének. Meleg, száraz időben rendszerint intenzívebben jelentkeznek a panaszok. A hét végére ilyen időt prognosztizál a meteorológia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!